Tolerantní ateista Zeman se pomodlil otčenáš

09.03.2013 7:05

Nový prezident Miloš Zeman si v den své inaugurace nepřál slavnostní Te Deum v katedrále sv. Víta. Zvolil si komornější obřad – motlitbu ve svatováclavské kapli. Při ní zazněla modlitba „Otče náš“, k níž se Zeman aktivně přidal. Napsal deník Právo.

Tolerantní ateista Zeman se pomodlil otčenáš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při inauguračním projevu

Zeman se v inauguračním projevu charakterizoval jako tolerantní ateista. Své vystoupení zakončil citací filosofa Thomase Mora: „Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým.“

Karel IV. dal zemi klid, mír a hledal rozumnou dohodu s církví. Chci v tom pokračovat

V kapli pak sdělil představitelům církve, že uvedenou motlitbu zvolil kvůli tomu, aby „nás všechny naučila odvaze, pokoře a moudrosti“.

Připomněl také tradici největšího Čecha Karla IV., který nechal postavit katedrálu a „dal zemi klid, mír a byl to panovník, který hledal rozumnou dohodu s církví, a církev hledala rozumnou dohodu s ním“.

Podle deníku Právo tak naznačil, že nebude megaloman, co se bude srovnávat s Karlem IV., ale chce v jeho tradici pokračovat.

V projevu se vyhnul zmínce o sv. Václavovi. V minulosti panovníka kritizoval 

Zeman se ve svém projevu před třicítkou představitelů církve nezmínil o patronech katedrály ani o sv. Václavovi, jehož ostatků se na závěr komorního obřadu ve svatováclavské kapli poklonil a položil k jeho ostatkům květiny.

Právo připomíná diskusi, kterou v minulosti Zeman o patronovi české země rozvířil. Prohlásil, že tento panovník ohnul páteř, aby se vyrovnal s větším sousedem. Svátek sv. Václava pak osobně považuje za oslavu servility a kolaborace. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…