Tomáš Pitr: Janoušek? Jako můj pes, co měl epilepsii

31.03.2021 7:30

Podnikatel Tomáš Pitr má bohatou historii. Byl souzen za daňové podvody z počátku tisíciletí. V roce 2007 utekl do zahraničí, v roce 2010 byl dopaden a skončil ve vězení, ale v roce 2013 byl propuštěn za dobré chování. O osm let později je zase v jednom kole a opět podniká. Před 20 lety jsem byl v první desítce (boháčů), říká o sobě Pitr. A protože moc neutrácel, stále má peníze. Dnes podniká i s odsouzeným Romanem Janouškem, o němž také promluvil. Janoušek prý má lepší a horší dny.

Tomáš Pitr: Janoušek? Jako můj pes, co měl epilepsii
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Podle informací serveru Seznam Zprávy se Pitr momentálně zajímá o nákup pozemků a nemovitostí. Vedle toho Pitr hodně cestuje. Upozornil na sebe např. na fotografiích, na nichž stojí v Alpách po boku dalšího vlivného podnikatele Romana Janouška. Tomu byl přerušen výkon trestu s odůvodněním, že je vážně nemocný a potřebuje neustálý dohled a péči, kterou mu věznice nemůže poskytnout.

Janoušek byl v roce 2016 odsouzen na 4,5 roku vězení za to, že v létě v roce 2012 srazil svým vozem v opilosti ženu. Dnes podle všeho dál pracuje na některých projektech.

„Na některých projektech spolupracujeme. Někdy je to náročnější. Roman má díky své minulostí a nemoci takzvaně lepší a horší dny. Mám své zkušenosti se psem, který měl epilepsii. Roman to má podobně, zvláště, když má horší dny, starám se o investice já. Představte si to přibližně tak, že máme fond, ze kterého se projekty financují. Rozhodně prý není bez peněz,“ řekl Pitr.

„Někdo si platí za to, aby byl v žebříčku miliardářů, jsou i ti, kteří si platí, aby tam nebyli. Já nespadám ani do jedné skupiny. Asi bych tam z logiky věci mohl patřit, když si vezmete, že před 20 lety jsem byl v první desítce, jak tehdy psala média. Moc neutrácím, takže jsem o ty peníze mohl těžko přijít,“ uvedl Pitr.

Bez peněz podle něj není ani Janoušek. Podle Pitra si je vydělal třeba tím, že pomáhal prošlapat cestu pražskému tunelu Blanka, urychloval některé úřední procesy. Bez takového urychlování se podle Pitra podobně velké projekty táhnou neúměrně dlouho.

„Ve světě je běžné, že když vyšlapete někomu cestu a pomůžete zprostředkovat nějaký obchod nebo projekt, dostanete za to zaplaceno,“ pravil Pitr. „Jako novinář za tím rád vidíte úplatek, ale tak to rozhodně není. Od pradávna se u stavebních zakázek vždycky nějaké procento dává jako - v uvozovkách - všimné za pomoc s organizací a zařízením zakázky,“ dodal.

V rozhovoru se Janouška opakovaně zastal.

„Přece to neznamená, že Roman nemůže vůbec nic dělat. Chápu, že lidé si myslí, že má být v base. On je ale nemocný, byl jsem opakovaně u jeho záchvatu, není to nic veselého. Romana furt musí někdo hlídat, nezažil jsem, že by byl někde samotný,“ zdůraznil.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …