Topkař, který sepsal paragraf proti Babišovi, se tentokrát pustil do Davida Ratha

22.04.2016 18:46

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl poslanec TOP 09 Martin Plíšek. S Karolínou Koubovou mluvil o snížení hranice trestní odpovědnosti, o budoucnosti TOP 09 i o zákonu o střetu zájmů.

Topkař, který sepsal paragraf proti Babišovi, se tentokrát pustil do Davida Ratha
Foto: top09.cz
Popisek: Martin Plíšek, poslanec Parlamentu ČR

Podle Plíška není problém v tom, že by bylo trestných činů mezi mladistvými víc, jsou však brutálnější. Snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti však má stále svoje pro i proti.

Dnešní mládež si podle Plíška dokáže uvědomit následky svých činů a ví také, že zabíjet a krást se nemá. „Abych byl zcela konkrétní, tak by se to týkalo těch trestných činů, jako jsou vražda, znásilnění s následkem smrti nebo loupeže s následkem smrti,“ dodal.

Připomněl také, že řada evropských států má tuto hranici nižší než u nás. Moderátorka Koubová namítla, jestli náhodou není snaha snížit hranici trestní odpovědnosti jen odrazem toho, že je to dnes zkrátka populární. Plíšek však dodal, že jde o vážnou věc a že jím plánovaná reforma se nevěnuje čistě jen tomuto tématu.

Celý text zde.

„Skutečně nevím, jak může poslanec reprezentovat svůj mandát ve vazbě,“ řekl o tom, že si David Rath nárokoval zaplacení výdajů mimo jiné i za dopravu, když byl při výkonu své činnosti držen ve vazbě. Otázku poslaneckých náhrad však Plíšek plánuje řešit i nadále, aby se předešlo obdobným situacím, jako je soud Davida Ratha.

Plíšek také mluvil o tom, jak ČSSD nakonec nepodpořila návrh zákona o střetu zájmů, a dodal, že i nadále doufá, že v dalších snahách nebude ČSSD bránit, obzvlášť když s tímto zákonem přišel přímo poslanec ČSSD. Řekl také, že se když tak sám zasadí o to, aby se zákon dostal na program sněmovny.

„Mně chybět nebude, já jezdím do sněmovny městskou hromadnou dopravou, takže já se téhle debaty vůbec nezúčastňuji,“ řekl Plíšek o budoucnosti parkoviště na Malostranském náměstí. To, že jsou garáže pod ním, prý zjistil až teď. Celá diskuse je podle něj absurdní a připomněl, že v mnoha evropských městech jsou vládní budovy mnohdy v „klidové zóně“.

„Václav Klaus mladší, pokud vím, je odborný mluvčí pro školství, tak nevím, proč komentuje jiné politické strany,“ řekl Plíšek a dodal, že on se o budoucnost TOP 09 na rozdíl od Klause neobává. Na připomínku Koubové, že podle posledních průzkumů má TOP 09 malé preference, namítl Plíšek, že jich také pár viděl a v mnohém se lišily. „Jsem si jistý, že do Poslanecké sněmovny se dostaneme,“ dodal. Rozhodně však TOP 09 nejde do voleb jen s tím, že je proti Babišovi. „Jsme pro pluralitní parlamentní demokracii, neznamená to, že jsme jen proti něčemu, ale že jsme i za něco.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…