Totální zmatek kolem úředních maturit. Zástupci škol je odmítají, Babiš veze Plagovi dopis od studenta

29.03.2021 19:51

Premiér je v tom s úřední maturitou prý úplně sám. Všichni ostatní ji odmítají. Podle zástupců školských asociací by měl přestat dávat naději určité části studentů a nechat je se připravovat na zkoušku. Ale je tu ještě názor studenta. Ten se nebál kontaktovat samotného Babiše a domluvit se s ním na dopise pro Plagu. Má prý radši ODS, ale Babiš mu zase odpovídá na esemesky.

Totální zmatek kolem úředních maturit. Zástupci škol je odmítají, Babiš veze Plagovi dopis od studenta
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Andrej Babiš na svém twitteru uvedl, že bude stále prosazovat takzvanou úřední maturitu. Podle něj by to části studentů pomohlo zmírnit dopady dlouhodobé výuky na dálku, která se negativně podepisuje na vzdělanosti a psychice řady dětí. Je podle něj nyní třeba projevit lidskost a nelpět na výkonu. Studentům by v takovém případě byla udělena maturitní známka bez zkoušky a podle průměru za celé studium.  

Už dříve se na maturitě neshodl s ministrem školství Plagou. Kromě školských asociací úřední maturitu odmítly i zaměstnavatelské a podnikatelské svazy a dále zástupci vysokých škol. Zástupci školských asociací tuto možnost takzvané úřední maturity jednoznačně odmítli v pondělí. 

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová k tomu řekla: „Já si myslím, že ta debata je uzavřená. Pan premiér je v tom naprosto sám.“ Je podle ní špatně, že se neustále dává naděje některým studentům, kteří si přejí zrušení maturitní zkoušky. „Myslím, že už hlavně potřebují nějakou jistotu, aby se mohli připravovat na zkoušku.“

„Myslím si, že pan premiér teď vytváří pouze obrovskou nejistotu pro všechny maturanty a vůbec ničemu neprospívá. Jenom to zhoršuje situaci. Ty děti by se teď měly soustředit na přípravu na maturitní zkoušku, a ne aby se upínaly k nějakým nadějím, že jim to někdo dá zadarmo,“ řekl zase šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Babiš prosazuje úřední maturitu i ve chvíli, kdy ministr Plaga již v lednu rozhodl, že se letos stejně jako loni kvůli epidemii zruší slohy z češtiny a cizího jazyka. V první polovině března dokonce oznámil další změny, kdy navíc studenti z češtiny a cizího jazyka nebudou muset skládat ani ústní zkoušky.

Na druhou stranu podle názoru osmnáctiletého studenta Jiřího Daniela Trávníčka z iniciativy NE:BRZO by měla být letošní maturita úřední. Ten dokonce kontaktoval premiéra Babiše a dohodl se s ním, že studenti sepíší dopis ministru školství Robertu Plagovi, který mu Babiš sám doručí v pondělí.

„Ve středu jsme měli hovor s panem premiérem, kde jsme si všechno vyjasnili. Naše stanovisko jako maturantů platí. Myslíme si, že by nejlepším řešením byla úřední maturita, aby se zamezilo nedostatkům současného návrhu,“ řekl Trávníček.

Trávníček mluví za studenty sdružené v hnutí Spravedlivá maturita i za ty podepsané pod peticí proti letošním maturitám NE:BRZO. Celkem za ním stojí podle jeho vlastních slov víc než 50 tisíc studentů. Spolupráci s premiérem Babišem si student nemůže vynachválit. „Je vůči nám poměrně vstřícný. Zatím mám dobré zkušenosti. Odpovídá mi na esemesky i e-maily,“ popisuje Trávníček.

Zdůraznil ale, že nechce, aby byla jeho aktivita brána jako politická. „Jednal bych s jakýmkoliv jiným premiérem či ministrem,“ uvedl s tím, že sám má blíže spíše k opoziční ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…