Toto vše vás dnes čeká v Praze. Akce politiků, ale i pochod anarchistů

01.05.2015 10:31

Politické strany chystají v Praze oslavy 1. máje. Na Střeleckém ostrově se odpoledne sejdou jak anarchisté, kteří se odtud vydají na pochod, tak sociální demokraté. Hnutí ANO bude slavit u Vltavy pod trojským zámečkem, ODS tradičně na Petříně a komunisté zamíří na výstaviště do Holešovic. Vyplývá to z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění na webu Prahy.

Toto vše vás dnes čeká v Praze. Akce politiků, ale i pochod anarchistů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Po čtvrté hodině se vydalo několik stovek demonstrantů, za účasti desítek policistů, na pochod Prahou

Na Střeleckém ostrově byla v roce 1890 vůbec první oslava svátku práce v českých zemích. Od 14:00 tam své odpoledne pro rodiny s dětmi organizuje ČSSD spolu s Mladými sociálními demokraty.
 
Už hodinu předtím se na stejném místě sejdou anarchisté, jejich protiválečné shromáždění má heslo Válku válce. Z ostrova vyrazí účastníci na pochod ulicemi Národní, Spálená, Karlovo náměstí, Ječná a Jugoslávská na náměstí Míru. Připomenout jím chtějí potlačení stávky amerických dělníků v Chicagu, které dalo tradici prvomájových oslav vzniknout.
 
Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která se v předchozích letech v Praze s anarchisty střetla, chystá letos demonstraci na 1. května do Brna.
 
V 9:00 začíná prvomájové setkání KSČM u Křižíkovy fontány na holešovickém výstavišti. Kromě svátku práce chtějí připomenout také 70. výročí osvobození Prahy Rudou armádou a Pražské povstání. Loni se před vchodem do pražského výstaviště, bývalého Parku kultury a oddechu Julia Fučíka sešli i odpůrci komunistů.
 
Tradičně na Petřín zvou od 13:00 své příznivce občanští demokraté. Hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše přesunulo setkání se svými příznivci z náměstí Jiřího z Poděbrad, kde bylo loni, na náplavku pod Trojským zámkem nedaleko zoologické zahrady, program tam chystá od 10:00 do 17:00. Láká také na projížďky parníkem nebo soutěže pro děti i dospělé. Shromáždění na Karlovo náměstí oznámila Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005).
 
Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886, kterou připomínají letos svým pochodem anarchisté. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…