Tramvajový tunel v Brně na Žabovřeské se už rýsuje

26.05.2021 10:10 | Komerční článek

Ražba tramvajového tunelu na stavbě v Brně v Žabovřeské dál pokračuje. „Dnes jsme provedli další dva odstřely skály, zatím stále bez nutnosti omezení dopravy,“ informuje ŘSD Jihomoravského kraje. Tunel bude dlouhý 500 metrů a hotovo bude za 3 roky

Tramvajový tunel v Brně na Žabovřeské se už rýsuje
Foto: ŘSD
Popisek: Stavba tramvajového tunelu na Žabovřeské v Brně

Kvůli složitosti terénu je nutné skálu pod Wilsonovým lesem rozpojovat za pomocí trhaviny. První odstřely a s nimi spojená dopravní omezení byly původně plánovány již v březnu. Díky vlastnostem skalního masivu, který šel delší dobu rozpojovat za pomoci těžké techniky, se podařil termín jejich zahájení oddálit.
 

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí
„Po očištění skalních svahů jsme zjistili, že je možné některá místa rozpojovat i mechanicky za využití těžké techniky, bez nutnosti odstřelování a s tím souvisejících dopravních uzavírek,“ informoval již dříve ředitel Závodu Brno ŘSD ČR David Fiala.
 
Dostavba Velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici v Brně bude trvat zhruba tři roky. Výše investice činí 2 034 998 130 korun. Díky tunelu dojde k rozšíření vozovky na 4 pruhy, vnikne zastřešená galerie a také zanikne úzké hrdlo, kterým denně projede čtyřicet tisíc aut.
 
Tramvajový tunel s únikovou štolou bude tvořit jedna tunelová trouba. Délka jižní přesypané části je 3 metry, délka ražené části je 334 metrů a délka severní přesypané části je 164 metrů. Šířka tramvajové trati v tunelu je 7 metrů, šířka oboustranných nouzových chodníků v tunelu je minimálně 1,43 metrů. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…