Trest je spravedlivý, Rath si ho zasloužil, komentují politici

23.07.2015 16:28

Politici se neshodují v hodnocení trestu pro bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha. Zatímco místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nebo europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil jej považují za adekvátní, šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch hovoří o procesu jako o frašce. Rath byl dnes nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení a propadnutí majetku za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Chce se odvolat.

Trest je spravedlivý, Rath si ho zasloužil, komentují politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtení rozsudku nad Davidem Rathem a Lucií Novanskou trval bez mála hodinu a půl. Zatím není pravomocný

Faltýnek pokládá trest za adekvátní. "Na politiky, kteří se účastní korupce, musí být nahlíženo co nejpřísněji. Získali totiž důvěru občanů, aby s prostředky nakládali v jejich prospěch, nikoli ve prospěch svůj vlastní," napsal ČTK. Za dobré má, že je spravedlnost nezávislá a týká se i nejvyšších politiků.

"Kvůli takovým lidem, jako je bývalý poslanec Rath s krabicemi plnými peněz jsem vlastně šel do politiky. Je to jeden ze symbolů tradičních stran," uvedl ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že rozhodnutí nezávislého soudu respektuje. Europoslanec Pospíšil na Twitteru napsal, že vzhledem k výši trestů ostatních spoluobžalovaných a roli Ratha v kauze považuje jeho trest za přiměřený.

Nejkritičtěji se vyjádřil šéf poslanců Úsvitu Černoch. "Z procesu s panem Rathem se stala fraška stejně tak jako u procesu s paní Nagyovou-Nečasovou. Roky tahanic, dokazování, mediálních spekulací a tímhle tento proces nekončí. Bude trvat další roky, než bude uzavřen. Podle délky procesu a trestných činů to není selhání jednotlivce, ale celé ČSSD, která z této činnosti měla evidentně na úrovni kraje nebo republiky prospěch," napsal ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…