Trestat internetové cenzory, navrhuje Klaus. „Mimo mísu,“ směje se bruselský Pirát. Ale za svobodu chce bojovat i on, třeba proti Orbánovi

30.04.2021 14:05

Evropský parlament hledá způsob, jak zarazit propagaci terorismu na internetu. Tady se čeští Piráti stavějí proti a varují před cenzurou. Současně však pirátský europoslanec Marcel Kolaja ostře kritizuje návrh poslance Václava Klause mladšího (Trikolóra) na trestání těch, kdo by obsah z platforem sociálních sítí mazal.

Trestat internetové cenzory, navrhuje Klaus. „Mimo mísu,“ směje se bruselský Pirát. Ale za svobodu chce bojovat i on, třeba proti Orbánovi
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Europoslanci rozhodli, že obsah s teroristickou tématikou musí z internetu zmizet do hodiny. Piráti už dali najevo, že jsou proti tomu, protože předpokládají, že teroristický obsahu bude mazán na základě vyhodnocení nějakého programu, který však vymaže i vtip či sarkasmus, protože jim neporozumí. Hrozí tak posílení cenzury.

„Opravdu nám hrozí cenzura v celé Evropě. V Maďarsku nebo Polsku pozorujeme prokazatelné tendence ke stahování a omezování vládní kritiky na internetu. Orbán v podstatě dostane od Evropy žolíka. Nařízení umožňuje rychle odstraňovat on-line obsah na území kteréhokoli členského státu Evropské unie," okomentoval nařízení místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který působil jako zpravodaj pro nařízení o prevenci šíření teroristického obsahu on-line ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO).  

Současně se Kolaja postavil proti návrhu poslance Václava Klause mladšího, který by rád trestal ty, kdo budou mazat příspěvky ze sociálních sítí. Trest by hrozil každému, kdo smaže obsah z platforem s více než sto tisícem registrovaných uživatelů.

„Pokuta od půl do padesáti milionů, stejně jako odnětí svobody od šesti měsíců do tří let, je zcela mimo mísu,“ zhodnotil Klausův nápad Pirát. „Podobnou finanční sankci by mohla dostat jaderná elektrárna za porušení povinností souvisejících s provozem jaderného reaktoru. To jenom přidává absurdnosti celé situace. Otázku regulace obsahu na internetu nesmí řešit jednotlivé členské země, které mohou mít různorodé přístupy. Je potřeba přijít s evropským řešením sjednocující pravidla a nastavující mantinely. Na něm aktuálně pracuji v Evropské parlamentu,“ rozvedl myšlenku europoslanec.

Prozradil také, že na půdě EU vzniká komplexní materiál o digitálních službách, který by podle Kolaji mohl být schválen během několika let.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…