Trhliny: Kachovka i Nord Stream. Ukrajina nebude ráda

07.06.2023 8:20

VÁLEČNÝ MONITOR Dva katastrofální výbuchy zasáhly do života světa v průběhu ukrajinské války. Vloni v září trhliny způsobené výbušninou zničily plynovod Nord Stream pod Baltským mořem a toto úterý ráno se protrhla hráz Kachovské přehrady, což vedlo k zaplavení rozsáhlých oblastí kolem frontové linie na dolním toku řeky Dněpr. Shodou okolností téhož dne se objevily i novinky v kauze první z demolic.

Trhliny: Kachovka i Nord Stream. Ukrajina nebude ráda
Foto: Youtube
Popisek: Protržená přehrada Nová Kachovka

Den poté, co zničená Kachovská přehrada na řece Dněpr zaplavila značnou část Ukrajiny, se stále vedou debaty, kdo má čin, který prezident Petr Pavel označil jako „velmi blízko k válečnému zločinu“, vlastně na svědomí.

Ukrajina viní z odpálení přehrady Rusko, které ji už několik měsíců ovládá. To argumentuje, že by mu tato přírodní katastrofa ničím neprospěla, naopak je tím ohroženo vodní zásobování Rusy ovládaného poloostrova Krym. Rusové tvrdí, že hráz se prolomila v důsledku vnějšího ostřelování.

Američtí experti následně oznámili, že to podle nich není možné a že výbuch musel nastat uvnitř stavby.

Objevila se i třetí verze, totiž že hráz, která byla terčem útoků obou stran od počátku války, byla ničena dlouhodobě a teď neudržela nadstandardní množství vody, které se v přehradě shromáždilo.

Ukrajina svou verzi podporuje i tím, že jmenovala konkrétní ruskou jednotku, která měla akci provést. Měla to být 205. motostřelecká brigáda.

Český twitter mezitím sdílí názor ukrajinského analytika Mychailo Samuse, podle kterého chtěli Rusové odpálit jen část vodní elektrárny, ale zvrtlo se jim to. „Chtěli rozšířit vodní hladinu Dněpru, aby ztížili provádění obojživelných operací. Ale přehrada se propadla mnohem víc. Prostě nepočítali, a až se jim zboří první obranná linie, budou mít obrovské problémy,“ vysvětloval expert.

 

 

V průběhu noci se objevovaly v amerických médiích informace, že administrativa prezidenta Bidena má důkazy, že za zničením přehrady stojí Rusové.

Bezpečnostní experti ale varovali před ukvapenými závěry. „Je příliš brzy na to říci, zda jde o úmyslný čin Ruska, nebo o výsledek nedbalosti a předchozího poškození přehrady,“ cituje New York Times experta Michaela Kofmana, ředitele ruských studií ve výzkumném ústavu CNA v Arlingtonu.

Sociální sítě mezitím zaplavují obrázky zaplavených oblastí pod přehradou, kde se hladina řeky Dněpr zvedla až o deset metrů. Zoufalé scény včetně lidí na stromech jsou k vidění v oblastech ovládaných ukrajinskou i ruskou armádou.

Nemluvte o Nord Streamu

Ve stejný den se začaly objevovat pozoruhodné informace o jiném výbuchu, který zásadně ovlivnil průběh ukrajinské války. O výbuchu plynovodu Nord Stream pod Baltem v loňském roce. Washington Post přinesl informaci, že tři měsíce před tímto aktem na dně Baltského moře, který západní média dodnes připisují Rusku, měla americká vláda získat informace o plánovaném tajném útoku na toto zařízení ze strany Ukrajiny.

Malá skupina potápěčů, která měla útok v Baltském moři připravovat, měla podléhat přímo nejvyššímu vedení ukrajinské armády. Detaily měla CIA obdržet od jednoho z evropských spojenců v červnu 2022.

K sérii výbuchů, které protrhly plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 a vedly k masivnímu úniku plynu do moře, došlo 26. září.

Západní politici a média vinili Rusko, že se s blížící zimou snaží likvidací plynovodu vydírat evropské odběratele. Moskva naopak tvrdila, že není v jejím zájmu ničit kanál, kterým probíhá pro ruskou ekonomiku životně důležitý obchod.

Informace, které měly uniknout od mladého zpravodajce Jacka Teixeiry, který stojí za největším únikem amerických tajných dokumentů z letošního jara, prý Washington Post neoficiálně potvrdilo několik evropských zpravodajců.

Před několika dny se i v českých médiích objevily informace, že německá policie provedla domovní prohlídku u ukrajinského vojáka, jehož matka a dítě žijí ve Frankfurtu nad Odrou. Dítěti měl být odebrán vzorek DNA.

I další stopy německých vyšetřovatelů mají podle médií vést k Ukrajině. To však prý ještě nemusí znamenat, že o akci věděla vláda, nebo si ji dokonce objednala. Prezident Zelenskyj měl německé protějšky opakovaně ujistit, že se zničením plynovodu nemá nic společného.

V NATO je prý každopádně kvůli Nord Streamu pořádně dusno, Washington Post píše o tom, že v rámci aliančních struktur je obava, že by informace rozbily jednotnou západní podporu Ukrajiny. Na posledním summitu NATO měla padnout výzva: Nemluvte o Nord Streamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zbytečné úvahy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevomen , 07.06.2023 12:04:55
Každý, kdo má v hlavě mozek si spočítá, kde je pravda. Jsou mi ukradení jak rusové, tak ukrajinci, ale ať se mi nesnaží někdo namluvit, že rusové si poškodili Nord Stream, který draze vybudovali, odstřelovali jadernou elektrárnu, kterou mají obsazenou a nakonec vyhodí hráz přehrady, která zásobuje vodou Krym.To, že co řekne pan Zelenský, naše média berou jako čistou pravdu, je opravdu komické.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…