Trhliny v potrubí s ruským plynem: Extrémní spekulace. Stojí za tím Dánsko a USA?

27.09.2022 16:35 | Ze sítí

Trhliny na plynovodech Nord Stream 2 a Nord Stream 1 mohou být výsledkem sabotáže. Mluví se o zapojení Ruska nebo Ukrajiny. Fakt, že se trhliny objevily ve vodách Dánska, ale také vybízí ke spekulaci, zda nemají s celou situací něco společného Spojené státy. Americký prezident Joe Biden ještě před ruskou invazí na Ukrajinu vzkázal, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, plynovod Nord Stream 2 bude muset být „ukončen“. Zapojení Dánska by v případě americké sabotáže dávalo smysl, protože již dříve Spojené státy „špehovaly“ evropské politické špičky právě skrze dánské tajné služby.

Trhliny v potrubí s ruským plynem: Extrémní spekulace. Stojí za tím Dánsko a USA?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Plynovod Nord Stream 2 nebyl po ruské invazi na Ukrajinu nikdy zprovozněn, Nord Stream 1 je nefunkční od konce srpna s odvoláním ruské strany na technické potíže, ačkoliv ve skutečnosti jde nejspíše o snahu destabilizovat evropský energetický trh.

V posledních dnech se ale na obou plynovodech nedaleko od sebe objevily trhliny. Zatímco společnost spravující plynovod zatím příčiny nekomentovala, začínají se po nalezení míst poškození plynovodů nedaleko od sebe objevovat názory, že tohle „nebyla náhoda“. Také německé úřady podle médií pracují s verzí, jež má za to, že šlo o „cílený útok“, přičemž se spekuluje o dvou možnostech.

První z nich hovoří o útoku ukrajinských jednotek, které by takto vyřadily plynové spojení Německa s Ruskem, a zůstalo by tak napojení Evropy na Rusko již pouze přes Ukrajinu, Polsko a Turecko. Plyn už však tímto potrubím neproudil nyní, a je tedy otázka, čeho by tím Ukrajina dosáhla. Ve hře je také podle vyšetřovatelů zároveň i operace Rusů provedená pod „falešnou vlajkou“, kteří by tímto útokem na plynovody mohli těžit z nejistoty a růstu cen plynu a pokusit se sabotáž připisovat Kyjevu.

Další možností ale může být dokonce i zapojení Spojených států. Americký prezident Joe Biden již v týdnech před ruskou invazí na Ukrajinu prohlásil, že v případě napadení Ukrajiny bude projekt Nord Stream 2 muset být ukončen.

„Pokud Rusko napadne, to znamená, že tanky nebo vojáci znovu překročí ... hranice Ukrajiny, pak už nebude ... už nebude Nord Stream 2,“ řekl Biden na tiskové konferenci s německým kancléřem Olafem Scholzem, jak v únoru informoval server Abcnews.go.com.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Německo tehdy projevilo neochotu případného uzavření Nord Streamu 2, který byl krátce před spuštěním. Biden ale již tehdy mobilizoval evropské spojence, aby na ruské hrozby reagovali v souladu s jeho agresivnějším plánem. Když byl Biden na tiskové konferenci dotázán, jak by prosadil zrušení Nord Streamu 2, který je pod německou kontrolou, prohlásil rezolutně: „Budeme – slibuji vám – budeme schopni to udělat.“

Ke spekulaci vybízí i fakt, že se trhliny objevily ve švédských a dánských vodách nedaleko sebe. Právě přes dánskou tajnou službu přitom Spojené státy před lety nechávaly sledovat evropské politické špičky, jak informoval server BBC.com.

Podle dánských médií pomáhala dánská tajná služba v letech 2012 až 2014 USA špehovat evropské politiky včetně tehdejší německé kancléřky Angely Merkelové. Podle dánské veřejnoprávní televize DR spolupracovala Obranná zpravodajská služba (FE) s americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA) při shromažďování informací.

Zpravodajské informace byly údajně shromažďovány i o dalších představitelích Německa, Francie, Švédska a Norska. Tehdy unikla tajemství zveřejněná Edwardem Snowdenem, podle nichž NSA odposlouchávala telefon Merkelové.

Když byla tato obvinění vznesena, Bílý dům je přímo nepopřel, ale uvedl, že telefon paní Merkelové nebyl v té době odposloucháván a nebude ani v budoucnu.

Kromě Merkelové byli údajně terčem útoku také tehdejší německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a tehdejší vůdce opozice Peer Steinbrück. „Politicky to vnímám jako velký skandál,“ řekl Steinbrück německým médiím.

Snowden nedávno obvinil amerického prezidenta Joea Bidena, že byl do tohoto skandálu „vážně zapleten“ již před lety, protože byl v době, kdy k údajnému sledování docházelo, viceprezidentem USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…