Třicet tisíc podpisů. Petice za zachování koruny nabývá na síle

04.05.2023 20:15 | On-line

Více jak třicet tisíc podpisů. To je stále jen průběžný výsledek petiční akce, kterou před časem rozjeli Svobodní a ve které se snaží burcovat k zachování české koruny. Navíc s touto peticí před časem dorazili přímo do Senátu. A neodešli zrovna s prázdnou.

Třicet tisíc podpisů. Petice za zachování koruny nabývá na síle
Foto: archiv
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných, a Robert Vlášek, místopředseda Svobodných, na zasedání petičního výboru v Senátu.

„Cílem předání petice je zajištění senátní podpory pro vyjednání výjimky ze zavedení eura. Cestou k dosažení tohoto cíle by mohlo být i uspořádání veřejného slyšení na téma (ne)výhody zrušení české koruny,“ uvedl po prvním jednání v petičním výboru horní komory parlamentu Libor Vondráček, předseda Svobodných, kterého na jednání do Senátu doprovázel i místopředseda Robert Vlášek.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
„Přijetí euro by bylo negativní pro občany ČR zejména tím, že svěříme další významnou část naší suverenity do rukou nikým nevolených úředníků v Bruselu či Frankfurtu. Dnes si sice znehodnocujeme měnu sami, ale pokud bychom to chtěli přestat dělat, můžeme. Nicméně po přijetí eura už to nebudeme moci přehodnotit,“ je přesvědčený Vondráček.

Zkušenost Slováků je podle jeho slov taková, že po přijetí eura došlo k výraznému zdražení. „Fixovaný kurz těsně před výměnou byl pro Slovensko nevýhodný. Lze předpokládat, že podobně by to mohlo být u nás. Každý si dnes může vybrat, co je pro něj lepší měna, a tímto krokem by byla zmenšena možnost volby a snížena měnová konkurence,“ říká Libor Vondráček s tím, že koruna patří k České republice stejně jako patří koruna na hlavu českého lva. „Naopak nad hlavu lva nepatří ani rudá hvězda, ani dvanáct hvězd žlutých,“ dodává.

Přestože petice už dorazila do Senátu a opírá se o desetitisíce signatářů, v dalším sběru podpisů Svobodní nepolevují. Petici je možné nadále podepsat jak na mnoha petičních místech, tak elektronicky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…