Trikolora se vzepřela nápadu americké vojenské základny, chystá demonstraci

11.04.2022 16:10 | Ze sítí

Vláda Petra Fialy chce se svými americkými spojenci v NATO jednat o vybudování nové vojenské základy USA na území České republiky. Podle ministrů tím dojde k posílení bezpečnosti našich občanů, především pak v kontextu ruské vojenské agrese na Ukrajině. S tím však nesouhlasí Trikolora, která dokonce na středu 20. dubna svolává na Malostranské náměstí v Praze demonstraci.

Trikolora se vzepřela nápadu americké vojenské základny, chystá demonstraci
Foto: Archiv Zuzany Majerové
Popisek: Předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová

O vybudování vojenské základny bude po Velikonocích jednat se svým americkým protějškem Lloydem Austinem česká ministryně obrany Jana Černochová z ODS. O stejném plánu mluvil na víkendovém kongresu ODS také europoslanec Alexandr Vondra. „Debaty o něčem takovém, jako je základna, vyžadují celou řadu kroků před tím, není to jen rozhodnutí vlády, musely by to schválit obě komory parlamentu. Ale musíme hledat všechny cesty, jak zajistit bezpečnost našich občanů,“ potvrdil plány svých kolegů premiér Petr Fiala. 
 
 
S něčím podobným však ostře nesouhlasí bývalá poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která je předsedkyní Trikolory. „Nápad ODS a Jany Černochové na zřízení základny americké armády v České republice, o kterém se chystá jednat v USA, nijak neposílí naši obranyschopnost. Naopak udělá z naší země potenciální cíl útoku a povede k dalšímu fatálnímu rozštěpení naší už tak dost rozhádané společnosti,“ je přesvědčená Majerová.
 
„Odmítáme jakékoli vojenské základny cizích zemí na území ČR, pokud se má o tak zásadním věci jednat, musí občané dostat možnost vyjádřit se k tomu v referendu. Na akci bude možné podepsat petici, kterou již připravujeme v elektronické podobě pro Vás, kteří se nemůžete akce zúčastnit,“ prozradila konkrétní plánu vzdoru předsedkyně Trikolory. „Akci pořádá Trikolora a zve na ni všechny občany a iniciativy, kterým není lhostejná suverenita naší země,“ dodala Majerová. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…