Trump chystá novou válku. Tohle už svět neustojí, padlo ve známých novinách

20.04.2020 13:34

Komentátor britského listu The Guardian Simon Tisdall má za to, že 45. prezident USA Donald Trump hraje smrtelně nebezpečnou hru s Američany, ale i s celým světem a snaží se vinu za tisíce mrtvých svalit na Čínu. Podle komentátora tím riskuje, že odstartuje novou studenou válku.

Trump chystá novou válku. Tohle už svět neustojí, padlo ve známých novinách
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Prezident Donald Trump sliboval, že postaví USA znovu na nohy, ale po čtyřech letech jeho vlády se ukazuje, že nedokáže, že politik, který rád rozehrává show, nezvládá řešit skutečnou krizi. „COVID-19 korunoval Trumpa coby toho nejhoršího vrcholného politika,“ napsal Tisdall.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Trump sám se prý staví do pozice vladaře a guvernér státu New York mu připomněl, že Spojené státy žádného krále nemají. Trump má však podle Tisdalla mnoho společného s posledním králem USA, britským panovníkem Jiřím III., který stejně jako Trump projevoval sklony k tyranii. Trump má prý mnohem blíže k tyranům než k demokratům. Rozuměl by si s korunním princem Saúdské Arábie Mohamedem bin Salmánem.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických Nancy Pelosiová už na Trumpovu adresu poznamenala, že „jeho popírání koronavirové krize na jejím samém počátku bylo smrtící. ... A zatímco si prezident hraje, lidé umírají“. A minulý týden zopakovala, že Trump svým jednáním dál jen prohlubuje katastrofu. Katastrofu v podobě 700 tisíc nakažených koronavirem a 35 tisíc mrtvých.

Tisdall uznal, že každou z těchto smrtí nelze přičíst na vrub Donalda Trumpa, ale to nic nemění na tom, že jako prezident nese odpovědnost za americký lid a jeho povinností je ho chránit. Jenže Trump se podle Tisdalla nestará ani tak o zdraví obyvatel, ale spíše o své zvolení.

„Stejně tak Trump ohrožuje svět, který kdysi USA chtěly vést,“ pokračoval komentátor v narážce na Trumpův útok na Světovou zdravotnickou organizaci. Ta podle Tisdalla dělala chyby, ale když přijde o zdroje z USA, dokáže zachránit méně životů, a to především ve třetím světě. Trump tak podle komentátora nese odpovědnost za to, že mohou zemřít lidé, kteří by jinak zemřít nemuseli.

Anketa

Chcete, aby byl Donald J. Trump znovuzvolen prezidentem USA?

64%
15%
hlasovalo: 6767 lidí

Trumpova další chyba spočívá podle komentátora v tom, že se vinu za svá pochybení snaží svalit na Čínu. „Riskuje, že se už tak napjaté vztahy promění v další studenou válku,“ upozornil Tisdall.  

Trump podle něj zašel tak daleko, že obvinil Čínu, že zpočátku nástup viru tajila a neříkala pravdu, pokud jde o počty mrtvých. Nijak neodmítl ani tezi, že se virus zrodil v laboratořích v čínském Wu-chanu. Tím se podle komentátora jen snaží zakrýt své selhání, které ale musí být pečlivě prošetřeno.

Tisdall nepochybuje o tom, že čínské téma Trump rozehraje i v prezidentské kampani a bude tvrdit, že Joe Biden byl jako viceprezident Baracka Obamy příliš měkký na Čínu, zatímco on, Donald Trump, bude Číně čelit. A možná se dokonce pokusí volby odsunout, na což podle expertů nemá dost moci, ale může se o to pokusit.

„Svět si nemůže dovolit další čtyři roky chaosu a krveprolití zosobněného Trumpem,“ shrnul svůj pohled na současnou situaci nejen v USA Tisdall.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…