Trump ví, že tady všechno rozkrademe. Ukrajinci jen koukají, jak na ně Bílý dům kašle, vůbec se jim to nelíbí

24.05.2017 7:12

Nový návrh rozpočtu Spojených států počítá se záměnou vojenské pomoci Ukrajině za úvěry. Podle bývalého zástupce hlavního inspektora ministerstva obrany Ukrajiny Dmitrije Umanece se tím ovšem nic nezmění, jelikož se dosavadní vojenská pomoc stejně „rozkradla dříve, než se vůbec dostala na frontu“.

Trump ví, že tady všechno rozkrademe. Ukrajinci jen koukají, jak na ně Bílý dům kašle, vůbec se jim to nelíbí
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Americká prezidentská administrativa pod vedením Donalda Trumpa ve svých nových rozpočtových plánech navrhuje zaměnit dosavadní bezplatnou vojenskou pomoc Ukrajině a dalším státům za úvěry, informuje deník The Wall Street Journal.

V návrhu rozpočtu, který má být oficiálně představen tento týden, se píše o tom, že zahraniční pomoc ve formě bezplatných vojenských dodávek musí být ukončena, či alespoň zaměněna za úvěry. Konkrétně by se toto opatření týkalo Vietnamu, Kolumbie, Libanonu, Pákistánu, Tuniska, Ukrajiny a Filipín.

Nový návrh rozpočtu obsahující zmíněné změny musí nejprve projít americkým Kongresem, který jej musí schválit.

„Americký prezident Donald Trump si je dobře vědom rozsahu korupce na Ukrajině. Informace o rozhodnutí Washingtonu o ukončení vojenské pomoci Ukrajině je z tohoto důvodu s největší pravděpodobností pravdivá,“ sdělil deníku Gordon bývalý zástupce hlavního inspektora ministerstva obrany Ukrajiny Dmitrij Umanec. 

„Nejedná se o žádné překvapení. Trump pracuje pro Spojené státy, a ne pro Ukrajinu nebo Rusko. To znamená, že bude v první řadě hájit zájmy své země. Jsem si také jistý tím, že Trumpa podrobně informovali o rozsahu korupce na Ukrajině, o tom, jak moc se u nás krade, a to bez ohledu na válku. Kradou zde všichni, dokonce i tu vojenskou pomoc, která se na frontu ani nedostane,“ uvedl Umanec. 

Podle Umanece prý ovšem ani ukončení dodávek vojenské pomoci nepomůže Ukrajině v tom, aby začala budovat vlastní vojensko-průmyslový komplex. 

„Pokud člověk nikdy nic nedělal, jenom kradl, myslíte si, že začne normálně pracovat? Nikdy v životě. Dokud všechny ty zkorumpované lidi neodstraní od moci, vůbec nic se na Ukrajině nezmění,“ uvedl. 

„Nechci to nějak zbytečně dramatizovat, ale ani lhát nebudu. Na Ukrajině jsou u moci zlodějové. Neuvěřitelní zločinci, kteří rozkrádají zemi v době války. Kradou a snaží se to zakrýt nacionalistickou rétorikou. Nemá smysl se ani bavit o tom, ukončí-li Trump vojenskou pomoc Ukrajině, či nikoliv. Stejně to tady všechno rozkradou,“ dodal. 

Ukrajina musí být více proaktivní 

Podle Andreje Illarionova, bývalého poradce prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, nemá smysl, aby Kyjev spoléhal na podporu ze strany Spojených států. Ukrajina prý musí na Washington vyvíjet tlak a požadovat od Trumpa, aby nejednal s Ruskem o osudu Ukrajiny bez její účasti. 

„Myslím si, že by měla Ukrajina vystoupit ze své pasivní role a rázně postavit před Trumpa, americkou prezidentskou administrativu a vůbec všechny západní státy několik konkrétních podmínek,“ uvedl v programu Dimitrije Gordona na televizní stanici 112 Ukrajina Andrej Illarionov.

První tato podmínka by se měla podle experta týkat vzájemných jednání mezi Ruskem a Spojenými státy o osudu Ukrajiny, kterých se musí účastnit i ukrajinští zástupci. 

„Všechna ta neustálá jednání, například nedávná schůzka mezi Tillersonem a Lavrovem, na které se jednalo o Ukrajině, vypadají trochu zvláštně. Člověk se musí ptát na to, proč Ukrajina mlčí. Lavrov se setkal dokonce i s Trumpem, také hovořili o Ukrajině. Jak se něco takového může stát? Ukrajinská vláda se musí v této otázce začít neprodleně angažovat,“ zdůraznil ruský politolog. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…