Tržnic v pohraničí ubývá. Němci tu už tolik nenakupují

27.12.2011 17:53

V posledních letech ubývá tržnic u hranic, tvrdí Česká obchodní inspekce. Kvůli tomu inspektoři také zabavují mnohem méně padělaných značek, a tím pádem přestali dodávat oblečení dětským domovům.

Tržnic v pohraničí ubývá. Němci tu už tolik nenakupují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Tržnic v posledních letech velmi výrazně ubylo, oblečení u stánkařů zabavujeme mnohem méně než v minulosti," uvedl ředitel oblastního inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) Marek Novák.

Především v Ústeckém kraji je výrazně patrný úbytek tržnic. Němečtí sousedé sem dříve jezdili nakupovat levnější zboží. "Odliv souvisí zřejmě s menší kupní silou, obecně odchodem mladší generace Sasů do vnitrozemí a tím, že lidé už tolik nejdou po značkách," vyjmenovával Novák.

"Navíc je pro Němce pohodlnější zajet si pár kilometrů dál do Chomutova nebo Mostu a nakoupit v teple v hypermarketu," dodal pro Němce lepší řešení.

Tržnice začaly masově vznikat po roce 1989. Nejvíce jich bylo v příhraničí, například v Dubí. V poslední době se však mnoho z nich stěhuje do větších měst. Také se mění zboží, které se na tržnicích prodává. Dříve bylo hitem značkové oblečení, to ale zabavovala inspekce a darovala dětským domovům.

"V zákoně stále taková možnost je, ale v praxi už to není tak časté. Pokud už někdo značky falšuje, tak to činí způsobem, že je nelze později odstranit, což je podmínkou použití pro humanitní účely. Většinu zabaveného zboží proto musíme likvidovat," vysvětluje Novák, že do dětských domovů už příliš oblečení neputuje. Především proto, že značky by se musely strhávat, což často nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…