Tu máš miliony na cestu, Teličko. Zdeněk Bakala

03.09.2015 12:58

Europoslanec Pavel Telička, který byl zvolen za hnutí ANO vedené Andrejem Babišem, pracoval ještě loni pro Babišova protivníka, miliardáře Zdeňka Bakalu, respektive jeho společnost New World Resources. Od ní dostal loni „na rozloučenou“ odměnu ve výši 133 948 euro, tedy asi 3,6 milionu korun. Informuje o tom server Echo24.

Tu máš miliony na cestu, Teličko. Zdeněk Bakala
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Poukazuje na to, že Babiš přichází s politikou: ani veřejnou korunu Bakalovi. Na vládě se snažil neúspěšně zablokovat, aby od něj stát za 200 milionů vykoupil pozemky na průmyslovou zónu Barbora. „Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům,“ uvedl v tiskové zprávě Babiš v narážce na Bakalu.

Celý text je ZDE

Jenže server poukázal na to, že člověku, který neplní závazky k České republice, v tom dlouho pomáhal Babišův zahraničněpolitický guru a europoslanec za jeho hnutí ANO Pavel Telička. Ten totiž Bakalovi dlouhodobě pomáhal získávat souhlasy Bruselu s veřejnou podporou.

Server připomíná, že Telička se s Bakalou, který ho vyslal do představenstva své společnosti New World Resources, přes níž ovládal OKD, rozešel až poté, co byl zvolen za Babiše do Evropského parlamentu.

Peníze pro Teličku byly za členství v představenstvu a za lobbing v Bruselu

„Telička na post nevýkonného člena představenstva rezignoval loni koncem června. Na rozloučenou dostal podle výroční zprávy NWR za rok 2014 částku 133 948 euro (něco kolem 3,6 milionu korun). Zajímavé je, že to byla suma skoro dvakrát tak vysoká než za předchozí rok, který v Bakalových službách odpracoval celý. Tehdy dostal 70 tisíc euro (1,89 milionu korun),“ píše server.

Lze zjistit i to, za co si Pavel Telička peníze vydělal. 20 tisíc euro (540 tisíc korun) je paušál za členství v představenstvu. Zbývajících 113 tisíc euro (3,1 milionu korun) je částka, kterou získal za speciální služby, které jeho firma BXL Consulting Ltd. prováděla pro NWR – zajišťovala lobbing u evropských institucí.

Byla to klasická veřejná podpora, kterou musí schválit Evropská komise. A schválila ji

Na podzim roku 2013 se začalo vyjednávat o státní pomoci pro důl Paskov. Vláda se nakonec na návrh Andreje Babiše v červnu 2014 rozhodla, že do OKD pošle 700 milionů korun z peněz daňových poplatníků. Andrej Babiš zdůrazňoval, že to jsou peníze „na horníky“. Fakticky je to ale dotace těžby ve ztrátovém dole, který chtěl Bakala zavřít.

Byla to klasická veřejná podpora, kterou musí schválit Evropská komise. A schválila ji. Z podrobného studia výroční zprávy je prý zřejmé, že to byl největší a podle všeho i jediný případ, který potřebovala NWR v Bruselu prosadit. A najala si na to Teličku. „Těch 3,1 milionu korun inkasoval Pavel Telička za to, že vyjednal, aby Brusel nebránil zaslání veřejných peněz do Bakalovy firmy. Telička to na přímý dotaz odmítá komentovat. „Zeptejte se v NWR,“ prý opakoval stále dokola.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…