Tyto informace rozpálí Rakušany doběla. A to hlavně po masakru v Berlíně

23.12.2016 9:02

Rakouský deník Kronen Zeitung přináší aktuální statistiky, které nejspíš některé obyvatele země vystraší, nebo naopak naštvou. Podle oficiálních informací v zemi pobývá mnoho desítek tisíc neúspěšných žadatelů o azyl a několik stovek džihádistů.

Tyto informace rozpálí Rakušany doběla. A to hlavně po masakru v Berlíně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Jak rakouský deník poukazuje, tuniský strůjce teroristického útoku v Berlíně v zemi pobýval i přesto, že mu úřady neudělily povolení k pobytu. „Podle oficiálního vyjádření německých úřadů nemohl být Tunisan deportován, protože v jeho vlastní zemi nechtěli uznat jeho národnost. To je problém, který dobře známe i u nás,“ píše rakouský deník s tím, že jenom za letošní rok se z dosahu úřadů „vypařilo“ 6493 neúspěšných žadatelů o azyl.

Mezi nimi se údajně pohybují až tři stovky džihádistů. Stejně jako v sousedním Německu a dalších státech, také v Rakousku se nedaří dovést deportace do úspěšného konce. Mezi lety 2010 až 2014 vzrostl podíl těchto migrantů z 54 na 57 %, což dělá 39 370. „Experti usilují o to, aby bylo zeměmi třetího světa garantováno, že svého občana přijmou zpět. Stejně tak se hovoří o tom, že by měly být více konkretizovány podmínky pro deportaci,“ uvádí deník.

„Všechny státy musí přijímat žadatele o azyl. Mnozí z těch, kteří se svojí žádostí neuspějí, se potom nechtějí vracet zpátky do svých domovských zemí. Už od října se snažím parlamentem protlačit zákon, který by vyhýbání se deportacím považoval za trestný čin,“ říká rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka (ÖVP). Nejenom Rakousko, ale v podstatě žádný stát Evropy není schopen zajistit deportace neúspěšných žadatelů. Také proto se hovoří o tom, že by se mohly žádosti vyřizovat mimo území kontinentu.

„Složitost tohoto problému je patrná i na případu tuniského atentátníka, který se dostal do Německa bez jakýchkoli dokumentů v loňském roce. Tunisko od začátku odmítalo variantu, že by byl mladý muž jeho občanem. S tím se setkávají naše úřady pravidelně. Pokud nemá daný jedinec k dispozici potřebné dokumenty, není fakticky možné jej deportovat. Obzvlášť spolupráce s Marokem, Alžírskem nebo Nigérií je v tomto ohledu velmi složitá,“ konstatuje Kronen Zeitung.

Samotnému Rakousku se prozatím teroristické útoky vyhýbají, ale policii se již podařilo několik naplánovaných útoků odhalit. Přesto je veřejnost po mnoha případech znásilnění, loupeží a několika vražd zvýšenou přítomností migrantů znepokojena. Asi největší vlnu nevole vyvolal případ znásilněného desetiletého chlapce dospělým iráckým migrantem. Celý případ byl navíc před několika týdny znovu otevřen a hrozí, že Iráčan bude úplně osvobozen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …