U hlavního nádraží v noci. Vítejte v místech, kde je lepší se ozbrojit

15.05.2022 5:20 | Reportáž

REPORTÁŽ Nic nového pod pražským sluncem, vlastně tmou, chtělo by se říct po procházce kolem hlavního nádraží v Praze. Bezdomovci, pár výkřiků do ku*ev a č*ráků, smrad toluenu, lidi na heroinu, prostituti, několik mužů, kteří se vydávají za ženy. Ačkoli nejde o žádné nezvyklé výjevy, místní dobře vědí... něco se přece jen změnilo.

U hlavního nádraží v noci. Vítejte v místech, kde je lepší se ozbrojit
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Narkoman či bezdomovec ve vlahé květnové noci před nádražím

Pestrou směsku podivných existencí doplnili lidé, kteří prchají z války. Oproti předešlým dnům však panoval v sobotu večer kolem nádraží klid. Žádné ohně, viditelné problémy. I přesto je potřeba zdůraznit, že takováto procházka rozhodně není pro ženy a také fakt, že i my jsme měli pepřový sprej po ruce.

Šli jsme od muzea kolem hotelu Esplanade, kde sedával František Mrázek.

Vše při starém.

Na schodech se močí i nadále...

Žlutí taxikáři, prostitutky na rohu, romský pasák opodál, co všechno pozoruje, pár vytikaných individuí hádajících se o peníze. Pak výkřiky. V noci znějí docela jinak než přes den. Auta na magistrále, potemnělé nádraží, náš cíl.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Na lavičkách lidi, byla teplá noc. V parku taky. Chvíli jsme se přemáhali a vyrazili do neprostupného křoví, nebo co to bylo. Pár zpitých či zfetovaných bezdomovců, čerstvý výkal, hádka mužů vydávajících se za ženy.

Na rozhovor nebyl čas, nálada a vlastně ani odvaha.

Praha (ne)bezpečná

Stihli jsme jednu fotku a šli dál.

Sem tam odněkud zazněl křik, spíš agresivní než oslavný. Nádraží svítilo. Ukrajinských Romů jsme si nevšimli. Oproti týdnu na nádraží panoval opravdový klid.

Jediný, koho jsme zastihli střízlivého, byl asi výpravčí. Řekl jen, že dělá na drahách. Bylo kolem půlnoci. O ničem se zprvu nechtěl bavit. Řekl jen, že mizí, že to je čím dál horší. Že policie je uvnitř, ale venku to stojí za to. Potom cvrnknul vajgl před sebe a odešel směrem k tramvaji.

Kdo trasu zná, chápe, že je pro otrlé. Pár set metrů obklopených vším, co v noci nechcete potkat.

Před nádražím...

Hledali jsme dál, šlo nám především o možné interview s Ukrajinci. Nepochodili jsme. Osazenstvo přilehlého parku tvořila známá sestava. Nezaznamenali jsme výrazný zápach, opuštěné děti, nic takového. Jestli jsme měli z něčeho vyloženě obavu, byli to lidi na heroinu nebo na tvrdých drogách. Jsou agresivní, nepředvídatelní, lepší je se jim vyhnout. Jeden takový nadával, že nemá jehlu. V krátkém sledu udělal asi třicet pohybů, máchal rukama, poskakoval, drbal se. Potom zmizel. Nesledovali jsme ho.

Kolem nádraží jsme byli necelé dvě hodiny. Pár fotek z místa najdete okolo.

Jestli se říká, že Praha je bezpečná, pak ta noční kolem hlavního nádraží tak rozhodně nepůsobí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…