USA: Čína ukrývá v Kalifornii podezřelou vědkyni

23.07.2020 14:07

Pouhý den poté, co nechaly Spojené státy uzavřít čínský konzulát v Houstonu z důvodu „ochrany amerického duševního vlastnictví a amerických důvěrných informací“, řeší Američané problém s čínským konzulátem v San Francisku. Ten podle FBI ukrývá čínskou vědkyni, která při získávání víza zamlčela předchozí zkušenosti v čínské armádě.

USA: Čína ukrývá v Kalifornii podezřelou vědkyni
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Čínská bioložka Juan Tangová, která působila na Kalifornské univerzitě, měla podle FBI ve snaze získat vízum k pobytu v USA zamlčet svoje vazby na čínskou armádu. Podle spisu Tangová při žádosti o vízum uvedla, že „nikdy nesloužila v armádě“. Vyšetřovatelé ale prý objevili její fotografie v uniformě Lidové osvobozenecké armády a záznamy, že byla zaměstnaná ve výzkumu na vojenské letecké zdravotnické univerzitě.

Při následném výslechu FBI podle informací zahraničního serveru Fox news Tangová znovu „vyvracela působení v čínské armádě s tím, že v rámci svého studia musela nosit armádní uniformy, protože studovala na vojenské škole“. Vojenským hodnostem a dalším věcem z uniformy prý nerozuměla.

Server Fox news připomíná, že nejde o první případ, kde FBI vypátrala čínského vědce na území Spojených států, který mohl krást informace o amerických institucích a jejich výzkumu ve prospěch čínské armády. Jedním z takových vědců byl i Chen Song, který také při získávání víza lhal o zapojení do Lidové osvobozenecké armády. Důkazy se neúspěšně pokusil zničit a lhal i při vyšetřování FBI.

Tato obvinění přicházejí v době rostoucího napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Ve středu byl náhle uzavřen konzulát v Houstonu s tím, že Američané chrání své duševní vlastnictví. Peking to bere jako provokaci a zvažuje zrcadlové opatření a uzavření konzulátu ve Wu-Chanu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…