USA odeslaly další vězně z Guantánama. Tentokrát do Kazachstánu

31.12.2014 8:23

V kontroverzní věznici USA na kubánském Guantánamu je nyní 127 trestanců, což je nejméně od doby, kdy toto zařízení v roce 2002 vzniklo. Spojené státy totiž propustily pětici vězňů a poslaly je do Kazachstánu. O dosud posledním v sérii transferů vězňů, kteří míří do zemí ochotných je přijmout, informovalo v úterý americké ministerstvo obrany. Mezi propuštěnými jsou tři Jemenci a dva Tunisané.

USA odeslaly další vězně z Guantánama. Tentokrát do Kazachstánu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrující dávají svou nenávist k USA jasně najevo

Pětice mužů zamířila do Kazachstánu poté, co byla bez obvinění na Guantánamu zadržována více než deset let. Jejich propuštěním stoupl počet vězňů převezených letos do jiných zemí na 28, což je nejvíce od roku 2009.

Vězně z Guantánama dosud přijalo více než 50 zemí

Pentagon naposledy oznámil 20. prosince propuštění čtyř Afghánců, kteří zamířili do své země. Šest vězňů z několika zemí o týden dříve přijala Uruguay. Předtím v listopadu bylo propuštěno sedm vězňů – tři skončili v Gruzii, dva na Slovensku, jeden v Saúdské Arábii a jeden v Kuvajtu. Muže vězněné na americké základně dosud přijalo více než 50 zemí.

Odsuny vězňů mají pokračovat, Obama chce zřejmě kontroverzní káznici zrušit

Podle nejmenovaného představitele USA budou tyto transfery v příštích týdnech pokračovat, uvedla agentura Reuters. Prezident Barack Obama se tak hodlá do konce svého druhého funkčního období vyrovnat se slibem z doby nástupu do funkce před šesti lety, že věznici co nejrychleji zavře.

Guantánamo funguje od ledna 2002, kdy tam byli dopraveni první podezřelí z teroristických útoků či z příslušnosti k hnutí Taliban nebo k teroristické síti Al-Káida. Od té doby prošlo věznicí asi 775 lidí zadržených v Afghánistánu, Iráku či na severovýchodě Afriky, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…