Účast prvního dne finále senátních voleb byla nízká

20.10.2012 6:30 | Zprávy

Včerejší den letošního finále senátních voleb skončil, mnoho lidí do volebních místností však nepřilákal. Hlasovat v pátek přišla podle informací od volebních komisařů v průměru zhruba desetina voličů. K nejvyšším patřila necelou hodinu a půl před uzavřením volebních místností účast na Třebíčsku, a to téměř 20 procent. Naopak málo lidí přišlo volit na Jablonecku, v průměru kolem čtyř procent voličů.

Účast prvního dne finále senátních voleb byla nízká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Volební účast kolem deseti procent se pohybuje ve třech okresech Moravskoslezského kraje, na Opavsku, Karvinsku a v Ostravě. Ve čtyřech pražských obvodech je to většinou mezi deseti až 15 procenty. Zájem voličů byl Praze v podvečer velmi nízký, shodli se většinou členové komisí oslovení ČTK. Volby v hlavním městě se podle dostupných informací odehrávají bez komplikací.

Pouze tři voliči z 354

V obvodech Prostějov a Šumperk je volební účast v druhém kole senátních voleb zatím nižší než při předchozích senátních volbách. Například v Křenovicích na Přerovsku dnes do 19:00 hodin odevzdali svůj hlas pouze tři z 354 voličů. Nízká účast je také v Jindřichově na Šumpersku, kde odvolilo 36 z 796 voličů.

Ve Zlínském kraji včerejší volební účast signalizuje, že by k urnám mohlo přijít více voličů, než tomu bylo před šesti lety. Tehdy se druhého kola senátních voleb na Vsetínsku zúčastnilo 18,7 a na Zlínsku 15,3 procenta oprávněných voličů. Ve 14 obcích, které spadají pod zlínský magistrát, přišlo podle Tomáše Langa z kanceláře zlínského primátora zhruba ke 20:00 14,3 procenta procenta voličů.

Na Českobudějovicku účast po prvním dnu voleb osciluje od pěti do 13 procent. Větší účast je v krajském městě než na vesnicích. Někde jsou členové okrskových komisí přesvědčení, že v sobotu přijde více voličů, jinde jsou skeptičtí - výsledek se prý už příliš nezmění.

Hlasovat včera přišli mnozí politici včetně prezidenta Václava Klause a předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který si na Českobudějovicku musel vybírat mezi pravicovými kandidáty - Janem Zahradníkem (ODS) a Jiřím Šestákem (za STAN). ČTK řekl, že nevhodil prázdnou obálku. "Řídím se heslem, které doporučuji voličům: Choďte volit, alespoň podle principu menšího zla, když se vám stane, že váš favorit v prvním kole vypadl. Jeden z nich stejně bude zvolen," uvedl.

Nízká důvěra

Lidé, kteří cestu do své ze zhruba 4800 volebních místností nenašli v pátek, mají další možnost ještě dnes od 08:00 do 14:00. O 27 budoucích senátorech může rozhodnout přes 2,8 milionu voličů. K prvnímu kolu, které se konalo před týdnem spolu s krajskými volbami, přišlo téměř 35 procent z nich.

Malý zájem voličů o druhé kolo podle expertů souvisí s tím, že ve finále už mnozí nemají svého favorita. I když je Senát v porovnání se současnou vládou a sněmovnou podle průzkumů nejdůvěryhodnější institucí, důvěru v něj má dlouhodobě méně než třetina lidí. Podle posledního průzkumu agentury STEM z počátku října Senátu věřilo 28 procent dotázaných, zatímco sněmovně 24 procent a vládě pouze 17 procent respondentů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…