Účelové kecy a Kalousek, který nás občas nachytá na švestkách. Babišův Komárek v Liberci promluvil o dění ve sněmovně

08.09.2014 16:31

Poprvé jde do komunálních voleb hnutí ANO. V Liberci představilo svoji kandidátku, kterou vede krajský předseda Tibor Batthyány. Na tiskovou konferenci k zahájení kampaně je přijel podpořit i poslanec zvolený za Liberecký kraj Martin Komárek. Hodně se v Liberci mluví i o provokativním návrhu billboardu parafrázujícího americký film Sin City na Syner City.

Účelové kecy a Kalousek, který nás občas nachytá na švestkách. Babišův Komárek v Liberci promluvil o dění ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

„Většina z našeho poslaneckého klubu zůstala normální. To znamená, že vidí svět jako normální lidi, ne jako politici. To, co ve sněmovně slyšíme, jsou často účelové kecy. My nejsme pokrytci a mluvíme normálně. Podle mě je to naše obrovská devíza,“ vysvětlil Komárek výhody nováčků v politice - jimiž všichni liberečtí kandidáti hnutí ANO do komunálních voleb jsou – z pohledu z poslanecké lavice.

„Nevýhoda je v tom, že nás občas Kalousek nachytá na švestkách. Protože jsme se ještě úplně všechno nenaučili. Politika je řemeslo. Je ale důležitější inteligentní člověk, co něco zná, než podržtaška, co umí jen politické procesy. Ten se nikdy nic reálného nenaučí, na rozdíl od toho inteligentního člověka. My se chceme naučit rovnou politiku. Tu rozkrádací se učit nebudeme,“ objasnil bývalý politický komentátor.

Po odvolání primátora Korytáře a dalších členů vítěze minulých komunálních voleb Změny pro Liberec před třemi a půl lety zavládla v libereckém zastupitelstvu nevraživá atmosféra. I tady vidí liberecké hnutí ANO nezasažené tímto konfliktem svoji šanci. „Osobní averze mezi některými členy současného zastupitelstva v mnoha případech paralyzují výsledky jeho jednání. Tato situace není řešitelná za stávající konstelace. Je potřeba, aby se toto prostředí naředilo lidmi, kteří nejsou zasaženi těmito osobními antipatiemi. Naším cílem je zavést na zastupitelstvu jinou atmosféru,“ vysvětlil vedoucí správy majetku v liberecké nemocnici Filip Galnor, dvojka liberecké kandidátky hnutí ANO.

Velkou hádankou je, jak nové hnutí na liberecké politické scéně dopadne. Což ví i lídr liberecké kandidátky Tibor Batthyány. „To opravdu nedokážeme odhadnout. Přál bych si získat dvacet procent,“ konstatoval. Odvážnější byl Martin Komárek. „Naším cílem musí být volby vyhrát. Vyhráli jsme je před rokem při těch parlamentních, i nedávno při evropských. Když nevyhrajeme a budeme druzí, nebudeme plakat, ale za úspěch to považovat nebudeme.“ Jeho optimismus však Batthyány mírnil. „O tomto spolu polemizujeme často. Myslím si, že komunální volby jsou něco úplně jiného než parlamentní.“

Sin City aneb Syner City. Hra skončila

Jeden z prvních bodů programu libereckého hnutí ANO se týká velkého dluhu města. Jeho valná část vznikla v době, kdy byl primátorem Liberce Jiří Kittner (ODS). Ten předtím pracoval jako ekonomický náměstek stavební firmy Syner, což způsobovalo různé spekulace - například o údajném klientelistickém propojení s občanskodemokratickým vedením radnice. O Liberci se mluvilo někdy jako o Synerově. Na to vtipně zareagoval návrh billboardu pro kampaň do komunálních voleb hnutí ANO. Použil parafrázi na americký film Sin City - město hříchu. Ve vylepšené verzi je na billboardu červený popisek Syner City – Game over, neboli Hra skončila. Vedle toho je umístěn portrét lídra Batthyányho s dovětkem Coming Soon – Brzy naviděnou.

Návrh billboardu pro kampaň do komunálních voleb hnutí ANO, foto: Facebook ANO Liberec

„Je to jen takový vtípek. Vznikl z toho, že jsem přijel do Prahy a tam mi říkali: Přijel ten ze Synerova. Pak jsem viděl plakáty na film Sin City II.,“ vysvětlil Batthyány. Je fakt, že ODS je už čtyři roky v opozici, i když díky její tiché podpoře vládne nynější menšinová koalice. Ze současného vedení radnice se proti propojování Syneru a vedení města ohrazují. „Role Syneru je přeceňovaná. V posledních čtyřech letech je úloha této firmy stejná jako každé jiné na území města. Žádnou velkou zakázku z městského rozpočtu nezískali,“ sdělil v MF Dnes Jiří Šolc (Liberec občanů – Starostové), náměstek primátorky pro ekonomiku.

Což připouští i Batthyány v textu uveřejněném na stránkách hnutí ANO. „Dnes je jiná situace. Velkou zásluhu na tom má hospodaření města v minulosti. Projektů ubývá, nové se netvoří, dluhopisů plná skříň. Pro Syner již není město natolik atraktivní,“ popisuje, čímž se Liberci podle něj vlastně ulevilo. „Povolily tlaky na zastupitele a lidi rozhodující o libereckých stavebních zakázkách. Tu a tam ještě něco postaví, ale už spíše skrze dceřiné či spřátelené firmy. V jedné věci bude mít výhodu i nadále. Politici dopustili vznik jedné dominantní stavební společnosti, která nenechá nadechnout ty menší, pokud by kladly odpor. Pokřivil se trh i ekonomická síla Liberce,“ konstatoval.

Lídr s modrou krví. Jeho dědeček byl grófem

Jednička kandidátky do komunálních voleb v Liberci a krajský předseda hnutí ANO Tibor Batthyány, který pracuje jako projektový manažer v IT oblasti, musel také vysvětlovat původ svého jména. „Můj otec i já jsme se narodili tady. Dědeček pocházel z Maďarska - Uherska a měl modrou krev. Byl grófem. Náš prapředek byl ministrem financí ve vládě za panování císaře Františka Josefa.“  

      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…