Ukrajinci: Hlavní ofenziva teprve bude. Šojgu: Útoky odrážíme. Dejte si pozor

21.06.2023 8:05

V Rusku dali milion rublů vojákovi, který zničil německý tank Leopard 2. Podle ruské státní agentury RIA Novosti Rusové od počátku roku zničili tisíce kusů západní a ukrajinské techniky. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová však oznámila, že hlavní úder protiofenzivy teprve přijde. Rusové ale stále dokážou zasáhnout i Lvov ležící nedaleko od polských hranic a ničit tamní objekty kritické infrastruktury.

Ukrajinci: Hlavní ofenziva teprve bude. Šojgu: Útoky odrážíme. Dejte si pozor
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ruská státní agentura RIA Novosti přinesla příběh Andreje Kravcova, bojovníka 37. motostřelecké brigády z Burjatska, který se stal prvním ruským vojákem, jenž dostal milion rublů za zničení německého tanku Leopard.

„V úterý ministerstvo obrany oznámilo, že mu byla udělena finanční cena ve Višněvském národním centru lékařského výzkumu pro špičkové lékařské technologie. Byla založena nadací podnikatelů ‚Care of Siberia‘. Certifikát Kravcovovi předal člen Rady federace z Novosibirské oblasti, trojnásobný olympijský vítěz v řecko-římském zápase Alexander Karelin,“ napsala ruská státní agentura RIA Novosti.

Státní agentura v této souvislosti připomněla, že podle ministerstva obrany letos obdrželo od 1. ledna do 31. května 3193 ruských vojáků hotovostní platby za zničení 4415 jednotek ukrajinské a západní vojenské techniky.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová podle americké zpravodajské stanice CNN oznámila, že hlavní úder ukrajinské ofenzivy teprve přijde.

„Jsou směry, kde postupujeme my a nepřítel je v defenzivě, ale také na některých osách se nepřítel snaží vést ofenzivu, zatímco my jsme v defenzivě. Postupně postupujeme krok za krokem. Takže se dá říci, že se prokousáváme metr po metru,“ uvedla Maljarová. „Úkoly, které jsou zadávány armádě, jsou plněny, takže dochází k postupnému postupu ve všech směrech, kde začala ofenziva. Hlavní úder je však stále před námi,“ dodala.

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov v úterý uvedl, že jednou z hlavních priorit Ukrajiny je nyní „vyčerpat“ a zničit ruské dělostřelecké a zbrojní systémy, zničit sklady nepřátelské munice, a tak dále.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua se Ukrajinci chystají udeřit i na Krym a to s pomocí amerického systému HIMMARS a britských raket dlouhého doletu Storm Shadow. Pokud to Ukrajinci skutečně udělají, tak podle ruského ministra obrany vtáhnou Spojené státy a Velkou Británii do války s Ruskou federací.

Šojgu uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly provedly od 4. června 263 útoků na ruské pozice, což Moskva považuje za začátek ukrajinské protiofenzivy. „Díky chytrým a obětavým akcím našich jednotek byly všechny (útoky) odraženy. Nepřítel nedosáhl svých cílů,“ uvedl ministr. Na jeho slova upozornil server katarské televize Al-Džazíra.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal průběh operace jinak.

„V tuto chvíli naši vojáci na jihu a východě aktivně ničí nepřítele, fyzicky čistí Ukrajinu,“ uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videoposelství. „Obrana proti teroru znamená ničení teroristů. A to je záruka, že stát zla už nikdy nebude mít možnost přinést na Ukrajinu zlo,“ dodal. 

Rusové ale stále dokážou zasáhnout i Lvov ležící nedaleko od polských hranic a ničit tamní objekty kritické infrastruktury. Situaci popsal tamní gubernátor Maksym Kozytskij. Neposkytl však žádné podrobnosti.

Rusové zaútočili také v Záporoží, a to konkrétně raketami S-300.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pomalu to připomíná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 21.06.2023 8:15:33
válkovy sliby s léky

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …