Ukrajinská armáda má další mrtvé vojáky, konflikt pokračuje

13.11.2014 13:50

Další čtyři ukrajinští vojáci zemřeli a 18 bylo zraněno během uplynulých 24 hodin při povstaleckém ostřelování vládních pozic na východě Ukrajiny. Oznámila to dnes ukrajinská armáda. OBSE informovala, že v tomto týdnu přešel hranice z Ruska na Ukrajinu rekordní počet osob v uniformách.

Ukrajinská armáda má další mrtvé vojáky, konflikt pokračuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Příměří, na kterém se 5. září v Minsku dohodli proruští separatisté a zástupci kyjevské vlády, je nadále hojně porušováno a obě strany se z toho vzájemně obviňují. Tiskové středisko vládní vojenské operace v Luhanské a Doněcké oblasti tvrdí, že vzbouřenci od středy ve 44 případech ostřelovali pozice armády.

Pod palbou ručních zbraní a minometů byla v Doněcké oblasti mimo jiné armádní stanoviště u města Debalceve a v obcích Kamjanka a Pavlopil. Rebelové prý stříleli i na civilní objekty.

Podobně je tomu v Luhanské oblasti, jak podle listu Ukrajinska pravda dnes informoval tamní gubernátor Hennadij Moskal. Povstalci ostřelovali z ručních zbraní, minometů a děl zejména oblast Stanycja Luhanska severovýchodně od města Luhansk. Ve 43 případech údajně projektily zasáhly civilní cíle, včetně obytných domů, školy a školky.

Kyjev a NATO obviňují Rusko, že podporuje povstalce

Nadále přicházejí informace o přesunu ruských vojáků a výzbroje z Ruska na Ukrajinu. Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podle dnešní zprávy agentury Ukrinform uvádí, že tento týden překročilo hranici přes přechody Gukovo a Doněck nejméně 665 mužů a žen ve stejnokrojích, což je dosud rekordní počet.

Kyjev a NATO obviňují Rusko, že posílá proruským povstalcům na východě Ukrajiny posily, včetně těžké výzbroje, jako jsou tanky, děla, obrněné transportéry, raketomety a protiletadlové systémy. Od minulého týdne bylo zaznamenáno několik takových vojenských konvojů. Moskva ale důrazně popírá, že by šlo o její zbraně a vojáky.

Stejně odmítavě reagoval ve středu na mimořádném zasedání RB OSN ruský zástupce Alexandr Pankin na počty, o kterých informoval ukrajinský velvyslanec Jurij Serhijev. Ten kromě jiného uvedl, že podél ukrajinských hranic je na ruské straně připraveno 200 tanků, 1600 aut, 640 dělostřeleckých prostředků, 191 letounů a 121 bojových vrtulníků.

Analytické středisko ukrajinské armády podle Ukrinformu nevylučuje, že ruský prezident Vladimir Putin nařídí otevřenou invazi na Ukrajinu do začátku zimy. Nicméně experti uvádějí, že „nejpravděpodobnější pro ruskou agresi může být druhá polovina zimy, konkrétně únor 2015".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…