Ukrajinský Doněck zažil osmihodinové bombardování

09.11.2014 14:50

Východoukrajinský Doněck, který je pod kontrolou proruských separatistů, zažil v noci na dnešek intenzivní dělostřeleckou palbu trvající skoro osm hodin. Podle zpravodajky BBC šlo o nejhorší bombardování za více než měsíc, a to navzdory stále platnému příměří uzavřenému začátkem září. Podle agentury RIA Novosti rebelové oznámili, že dva civilisté utrpěli zraněni.

Ukrajinský Doněck zažil osmihodinové bombardování
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Není zatím jasné, zda zostření bojů souvisí se zaznamenaným přísunem nových neoznačených vojenských vozidel, děl a tanků, jejichž přítomnost zaznamenala agentura AP a následně pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ti uvedli, že dnes zaznamenali kolony tanků a těžkých zbraní u Doněcku a Makijivky.

Podle BBC se palba podle všeho ozývala z obou stran bojové fronty, tedy separatistické i armádní ukrajinské.

Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří

Podle štábu samozvané Doněcké lidové republiky ukrajinské jednotky během noci sedmkrát ostřelovaly z děl obytné čtvrti a průmyslové objekty na severovýchodním předměstí Doněcku. Dva civilisté utrpěli zranění.

Štáb podle agentury RIA Novosti zároveň uvedl, že situace v oblasti se během noci nijak výrazně nezměnila a nadále zůstává napjatá. Ani materiální škody po noční dělostřelecké palbě nejsou podle štábu velké - poškozeny byly tři obytné domy a zničeno bylo několik hospodářských budov.

Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří, které však téměř každý den porušují incidenty i boje především v Doněcku a jeho okolí, jež je pod kontrolou proruských separatistů. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat. Kyjev v pátek také ohlásil přejezd ruské kolony s desítkami tanků, vojáky a dalším vybavením přes rusko-ukrajinské hranice, tuto informaci však dosud nepotvrdily ani Spojené státy, ani NATO, poznamenala agentura AFP.

Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4000 mrtvých, převážně civilistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…