Ukrajinský generál: Nejtvrdší boje o Donbas teprve přijdou. Nenávidím tu válku, je vyumělkovaná a nepřirozená

10.12.2014 12:51

Válka na Ukrajině bude ještě agresivnější, než byla doposud. Moskva může podporu separatistům vystupňovat během několika málo hodin. Tvrdí generálplukovník v záloze, někdejší pilot stíhačky, aktivní účastník protivládních demonstrantů na Majdanu Volodymyr Ruban, který řídí ukrajinské Centrum dobrovolníků důstojnického sboru věnující se výměně válečných zajatců.

Ukrajinský generál: Nejtvrdší boje o Donbas teprve přijdou. Nenávidím tu válku, je vyumělkovaná a nepřirozená
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

V zajetí proruských separatistů zůstává podle Rubana šest set padesát ukrajinských vojáků. Doněcká strana je údajně připravena je propustit, nicméně problém spočívá v tom, že prezident Porošenko se o zajatce přestal zajímat. „Na Ukrajině – a konkrétně u jejího prezidenta – není politická vůle naše zajaté krajany osvobodit. A přitom stačí pouze jedno – chtít. Jakmile se Porošenkovi zachce, budou ti lidé volní. Jenomže prezident na ně jednoduše zapomněl a věnuje se raději všemu možnému. Avšak o vojáky, kteří bojovali za celistvost Ukrajiny a byli při tom zajati, ani náhodou,“ tvrdí Ruban v rozhovoru pro aktuálně.cz.

Války si jako voják vážit nemůže. „Nenávidím ji. Jde o nesprávný konflikt. Všichni důstojníci, kteří pracují v našem Centru dobrovolníků – a je jich okolo šedesáti, jsou přesvědčeni o tom, že jde o nepřirozenou a vyumělkovanou válku, která by neměla vůbec být,“ vysvětluje šéf centra pro výměnu zajatců.

Válka na Ukrajině podle něj bude pokračovat. A jarní válečná kampaň bude prý ještě agresivnější, než jsme tomu byli dosud v Doněcku či Luhansku na Donbasu svědky. Dokazuje to chování ukrajinské vlády, ukrajinské armády, ale i doněckých vůdců a jejich armády.

Ruban si rovněž myslí, že Moskva může svou podporu separatistům vystupňovat, či utlumit během několika málo hodin. A vždy podle toho, jak jí to bude vyhovovat. „Vždyť nejde o nic jiného než soudobý a velmi dynamický boj ve všech jeho podobách. Ruská armáda je schopna do osmi hodin obsadit libovolné letiště v zemích bývalé Jugoslávie či jiného státu,“ uvádí generálplukovník v záloze.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…