Umírají lidé, ne na covid. Roušky ublížily? Nová fakta

29.09.2021 9:17

V některých zemích už se začínají zásadně projevovat důsledky zanedbané zdravotní péče v „covidovém“ roce. Pacienti 18 měsíců odkládali kontroly, nemocnice rušily operace, zdravotníci se zaměřili jen na koronavirus. Teď v Británii vyšla čísla, ukazující nárůst úmrtí na téměř všechny druhy civilizačních nemocí.

Umírají lidé, ne na covid. Roušky ublížily? Nová fakta
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Chebská nemocnice

Zatímco se všichni zaměřují jen na covid, v některých zemích pomalu narůstají zdravotní problémy, které nemají s tímto virem nic společného. V Británii začínají média psát o tisících úmrtí jen od začátku července.

Britský The Telegraph píše o nečekaném a velmi znepokojujícím jevu. Zatímco v normálních časech stoupá tlak na zdravotnický systém hlavně v zimě kvůli chladu a sezónním infekcím, letos přišel již v létě, které jinak bývá klidné.

Britský Úřad pro národní statistiku eviduje od 2. července v Anglii a Walesu 9 613 „excesivních“ úmrtí, z nichž 4 635 nebylo způsobeno koronavirem.

Narůstají úmrtí spojená s oběhovým systémem, kterých mělo být celkem přes 8 000. Respirační infekce způsobily o téměř 3 500 úmrtí více, než se podle statistik předpokládalo. Choroby močového systému se v úmrtních listech objevují častěji o 1 234, cukrovka dokonce o 1 905.

Současně byla v minulém týdnu britskou vládou zveřejněna zpráva o dopadech pandemie, ze které mimo jiné vyplývá, že v roce 2020 kvůli pandemii proběhlo o 23 milionů méně lékařských prohlídek, než v roce předcházejícím.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Zdravotní instituce i charitativní organizace od počátku pandemie varovaly, že lidé se marně snaží dostat k necovidové zdravotní péči, neboť ve zdravotním systému bylo vše přeorientováno jen na pandemii. 18 měsíců zanedbané péče si teď podle nich začíná vybírat daň.

Navíc slábne imunita vůči chřipce, která v loňské sezoně i díky užívání ochranných prostředků proti covidu prakticky vymizela. V Británii se prý už teď dostávají na čísla, obvyklá v zimě. Tak alarmující situaci nepamatují za posledních dvacet let. Ministr zdravotnictví Sajid Javid očekává, že lékařskou pomoc kvůli respiračním chorobám může tuto zimu potřebovat až 13 milionů lidí.

Experti se ale obávají, že vláda zareaguje na hrozbu narůstajících respiračních infekcí opětovným nařízením zakrytých úst a dalších epidemických opatření, známých z loňského covidového roku. To by totiž lidi udrželo ve stavu nízké imunity, který by v budoucnu vedl k dalším zdravotním komplikacím.

Na text upozornila česká novinářka Angelika Bazalová, která poukázala na skutečnost, že „Všichni věděli, že to tak bude. Ti, kteří varovali, jako třeba Žaloudík nebo Kolář, byli vysmíváni a znevažováni“. Té „krve“ podle ní i u nás ještě přibude a budeme muset vést debatu, kdo ji má na rukou.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…