Úřady mohou vyplácet odměny pouze z peněz na mzdy, apeluje ministerstvo

20.01.2012 17:38

Odměny, které dostávají zaměstnanci ministerstev a o jejichž výši se v současnosti vedou kritické diskuse, nemohou být podle ministerstva financí vypláceny odjinud, než z prostředků na platy zaměstnanců. Například úřad vlády tak loni vyplatil 28 milionů korun a průměrná výše odměn byla na jednoho zaměstnance úřadu 85.000 korun.

Úřady mohou vyplácet odměny pouze z peněz na mzdy, apeluje ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Posouzení míry mimořádnosti či významu pracovního úkolu náleží plně do pravomoci zaměstnavatele," podotkla dnes mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Na jejím ministerstvu, které je v posledních dnech kvůli odměnám také kritizováno, se objem prostředků na poskytování odměn vyvíjí výhradně od celkových peněz vyplácených na platy.

Kolik policistů by se zaplatilo z odměn úředníků?

Odměny, které se na ministerstvech a úřadu vlády vyplácí, označil dnes za "nehorázné" předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Problém je především v řádu, kterého odměny dosahují. "Při platu 30.000 korun bych očekával, že odměna za velmi dobrou práci může činit pět, deset, možná i 30.000. Rozhodně ne 200.000 korun. Všichni zaměstnanci teď závistivě vzhlíží k úřadu vlády," poznamenal sociální demokrat. Tejc také spočetl, že 28 milionů, které na odměnách vyplatil úřad vlády, by stačilo na průměrnou měsíční mzdu pro 950 policistů nebo hasičů. Připomněl také, že zajištění pořádku a platy policistů, kteří loni několik měsíců působili ve Šluknovském výběžku, stálo policii 26,5 milionu.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob připomněl, že jeho úřad dbá na celkovou výši úspor ve mzdových výdajích, které byly loni o desetinu nižší než v roce 2010 a v této výši jsou zmrazeny pro další tři roky. "Prostředky na výplatu odměn nejsou ministerstvem financí stanovovány a jsou součástí vládou schválených prostředků na platy ve státním rozpočtu," dodal Jakob.

Vládní mluvčí Osúch připomněl, že úřadu vlády loni poklesly náklady na odměny a platy proti roku 2010 o 21 milionů korun a na provozních nákladech ušetřil dalších 18 milionů. Letos by podle něj mělo být uspořeno dalších 21 milionů. V roce 2009 bylo přitom na odměnách vyplaceno necelých 32 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…