Úředníkům bude šéfovat estébák jak poleno, rozjel se Kalousek. Ani Drtinová ho nezastavila

13.01.2014 19:28

První místopředseda TOP 09 si v pondělním Interview Daniely Drtinové České televize nebral servítky. Budoucí ministr financí Andrej Babiš podle jeho názoru byl estébákem a není dobře, když bude jedno z ministerstev řídit estébák jako poleno. Prezident Zeman se podle Kalouska chová jako monarcha, který vstupuje do pravomocí jiných státních institucí, a lidovci jednají pokrytecky.

Úředníkům bude šéfovat estébák jak poleno, rozjel se Kalousek. Ani Drtinová ho nezastavila
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Nejprve exministr financí s Danielou Drtinovou pohovořil o problémech čerpání evropských dotací. „Problémy byly vždycky tři. Šlo o špatný výběr projektů, zvláště pokud do nich vstoupilo politické rozhodování. Druhé pochybení se odehrávalo při výběrových řízeních, většinou při nich šlo o manipulace. A třetí problém je v tom, že auditoři programů byli podřízeni hejtmanům a tam se těžko říká svému šéfovi, že závažně pochybil,“ uvedl Kalousek.

Tito auditoři podle něj hlásili vše Ministerstvu financí a resort tak neměl důvod věci prověřovat. Exministr také připomněl, že od prvního ledna 2013 dohled nad auditory náleží už Ministerstvu financí. Do tohoto dne však podle Kalouska nelze Ministerstvu financí vyčítat, že selhalo v kontrole čerpání dotací. Kritika ze strany orgánů EU ale nepadla jen na Česko, nýbrž hned na sedmnáct zemí. Zpřísnění kontrol ze strany EU považuje Kalousek za správné.

Lidovci jednají pokrytecky

Následně přišla řeč na služební zákon. TOP 09 pro tento zákon ruku nezvedne. „Tady nejde o služební zákon, ale o faktické zrušení lustračního zákona, aby pan předseda ANO nemusel předkládat lustrační osvědčení, které jako bývalý spolupracovník StB nemůže získat," rozjel se. Moderátorka namítla, že soud ještě v této věci nevyřkl konečný verdikt, ale Kalousek bere Babišovu spolupráci s StB za hotovou věc.

Za nedostačující považuje i návrh KDU-ČSL, která požaduje, aby se spolupracovníci StB nemohli stát náměstky. Lidovci totiž na jedné straně říkají, že trvají na lustračním zákoně, ale na straně druhé podporují kroky fakticky vedoucí ke zrušení této povinnosti pro ministry. „Šéfovat úředníkům bude estébák jako poleno, který není schopen předložit lustrační osvědčení,“ zopakoval místopředseda TOP 09.

Zatím se nechtěl vyjadřovat k podobě služebního zákona, který je připravena předložit Rusnokova vláda. Kalousek je připraven jednat o návrhu někdejší vlády premiéra Petra Nečase, ale TOP 09 rozhodně nemůže souhlasit s návrhem z roku 2002, který je podle Kalouska tak špatný, že je neopravitelný. S tím souvisí i pozice Generálního ředitele státní služby. Se zřízením této funkce Kalousek důrazně a zásadně nesouhlasí.

Prezidentovi už nesmíme ustupovat

V závěru svého vystoupení se Kalousek pustil také do prezidenta Zemana.  „To, co pan prezident dělá, není ku prospěchu České republiky. TOP 09 ale nemá 120 hlasů ke změně Ústavy. My se opět budeme snažit, aby byl prezidentovi ústavními změnami znemožněn model monarcha, kde si prezident uzurpuje pravomoci jiných ústavních institucí," slíbil Kalousek závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…