Urválku, nadávají lidé Rathovu žalobci

14.11.2013 12:15

David Rath hned po svém propuštění z vazby začal využívat média, aby se v nich prezentoval jako nevinný a kritizoval práci policie i státního zástupce Petra Jiráta. Ten serveru Lidovky.cz přiznal, že se s něčím takovým za svoji dlouholetou kariéru nesetkal. Jirát také dostává anonymy, ve kterých je označován za Rathova kata nebo přirovnáván k soudci z padesátých let Urválkovi.

Urválku, nadávají lidé Rathovu žalobci
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Jak žalobce Petr Jirát předpokládal, David Rath hned po propuštění z vazby začal vstupovat do médií a využívá tak mediálního zájmu. "Pro novináře jde o senzaci, ale z mého pohledu je nešťastné, aby pachatelé obžalovaní z trestné činnosti dostávali ve sdělovacích prostředcích takový prostor," varuje Jirát.

"Tento proces má rysy politického procesu. Byly použity naprosto extrémní prostředky, jak ve sledování, tak v tom, že mě vozili v kolonách s vrtulníky a těžkooděnci se samopaly," připomínají Lidovky.cz Rathovo prohlášení do kamer jen desítky minut po odchodu z věznice.

A zdá se, že Rath má na své straně část veřejnosti. Lidovky.cz píší, že žalobce Jirát si ale z jeho výpadů příliš nedělá. "Je mi naprosto jedno, co si o tom veřejnost myslí. Před soudem je moje důkazní situace dobrá. Ti, kteří jsou přesvědčeni, že doktor Rath je svatoušek, o tom budou přesvědčeni i nadále. Jsem v televizi a v novinách skoro každý den, tak nevím, co bych musel udělat, aby se od něj odvrátili," řekl serveru Lidovky.cz s tím, že se do polemik přes média ani pouštět nemůže. "Jinak bych si okamžitě vykoledoval námitku a vyšachování z procesu. Nemůžu vysvětlovat důkazní situaci přes média, nemůžu říkat, co bude prováděno, co je ve spise, to patří k soudu," uvedl Jirát k možnostem mluvit o procesu na veřejnosti.

Kvůli médiím je celá kauza hodně o emocích

Petr Jirát ale připustil, že kauza Rath je pro něj v mnoha ohledech nová. "Nikdy jsem se s tím nesetkal, ale proces je především kvůli médiím spíše o emocích, ne o faktech. Nevím, zda nějakému případu byla věnována taková pozornost. Doufal jsem, že podáním obžaloby moje informování skončí, ale bohužel to není pravda," neskrývá překvapení.

Rathovi zastánci se žalobci připomínají i písemně, od nich prý pravidelně dostává anonymní dopisy. "Zatím je to v rovině nechutných urážek. Jsou to nactiutrhačné dopisy, že jsem kat doktora Ratha, Urválek (nechvalně známý prokurátor a soudce z 50. let, pozn. red.) a za všechno můžu. Mám už takový štůsek, ukládám si je na památku," napůl žertuje Petr Jirát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…