Ústřední veterinář uklidňoval z rozhlasu spotřebitele. I přes děsivé historky se prý nemusíme bát objednat hovězí

04.03.2019 20:52 | Zprávy

Jak dlouho budou pokračovat kontroly polského hovězího? Má pravdu Evropská komise, která je označuje za nepřiměřené? Na to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Vyjádřil se k tomu, jak je možné, že v Praze fungovala nelegální bourárna masa, a jak na ni přišli.

Ústřední veterinář uklidňoval z rozhlasu spotřebitele. I přes děsivé historky se prý nemusíme bát objednat hovězí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

Minulý týden našli veterináři nelegální bourárnu masa v Praze na Bohdalci, kde zajistili více než tunu hovězího masa nejasného původu. Zatím podle Semeráda nevědí, kam mělo maso směřovat. „Jsme zatím na začátku. Provozovatel říkal, že je tam bourárna první týden, a žádné dokumenty k hovězímu masu nebyly. Nesdělil nám zatím, kam mělo maso putovat,“ uvedl Semerád s tím, že zahajují správní řízení v této věci.

Prozradil, jak na bourárnu vlastně přišli. „Byl to anonymní podnět na bourárnu, protože se vyskytovala v průmyslovém areálu, nemohu sdělit ale od koho,“ řekl a dodal, že maso pro ně bylo závadné už jen tím, že k němu nebyly žádné dokumenty. Žádné odběry vzorků masa prý nedělali. „Z hlediska zdravotního jsme maso nevyšetřovali, protože bylo na místě ihned zlikvidováno. Kdyby byla informace, že se dodává tam a tam, tak jej vyšetříme,“ doplnil.

Tento případ se liší podle Semeráda od toho polského, jelikož tam šlo o schválená jatka pro export, ale co se týče bourárny v Praze, to bylo nelegální do začátku. „Bylo to nelegální, nebyla proto v našem seznamu a nikdy jsme tam nemohli být na žádné kontrole. Naší snahou bude zjistit, zda to maso nebylo z nějaké nelegální či domácí porážky,“ dodal Semerád.

„Je to vážný případ a částečně ukazuje na to, že v České republice funguje černý trh s masem. Je to ale jistě ojedinělý a větší případ, který jsme zjistili. Spíše narážíme na nelegální sklady, kde bylo zboží označeno, ale v nevhodných podmínkách,“ uvedl s tím, že pro veřejnost raději tuto nelegální bourárnu zveřejnili.

I přes toto odhalení nelegální bourárny se podle Semeráda lidé nemusejí bát objednat si v české restauraci hovězí maso. „Toho bych se nebál. Většina provozovatelů a obchodníků je opravdu solidní,“ věří a dodává, že mají své provozovny od Státní veterinární správy schválené a sami si kontrolují odběratele. „A pokud mají pochybnost, není nic špatného se zeptat, jaký je zdroj masa,“ říká veterinář, podle jehož informací v České republice neměl zatím nikdo z konzumace masa zdravotní problémy.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Eva Decroix, MBA byl položen dotaz

Soudnictví

Podle vás si soudnictví udržuje vysokou úroveň efektivity. Podle vás je tedy efektivní řešení soudních kauz a sporů fakt, že se vlečou mnohdy i desítky let? A obzvlášť zajímavé je, jak dlouho pak trvá rozhodování soudů v případě politických kauz. Co třeba taková kauza dozimetr? Vždyť na to, jak se t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Komu to, do pr****, vadí?“ Vondra se s cigaretou v ruce postavil Bruselu

16:16 „Komu to, do pr****, vadí?“ Vondra se s cigaretou v ruce postavil Bruselu

Europoslanec ODS Alexandr Vondra promluvil k občanům. S cigaretou v ruce bušil do Evropské komise. V…