Útokům na civilisty se vyhýbáme. To Ukrajinci... Putin se hájil před Macronem

18.03.2022 22:20

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v rámci telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem obvinil Ukrajinu z toho, že podle něj páchá válečné zločiny. Ruské útoky na civilisty, ke kterým dochází na mnoha místech Ukrajiny, pak komentoval slovy, že ruské jednotky „dělají vše, co je v jejich silách“, aby se vyhnuly civilistům. Útoky na civilní cíle odmítá také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a tvrdí, že ruský útok na Ukrajinu vznikl za účelem „chránit civilisty“.

Útokům na civilisty se vyhýbáme. To Ukrajinci... Putin se hájil před Macronem
Foto: Repro YouTube The Globe and Mail
Popisek: Civilisté utikající před ruskou palbou na obytné čtvrti města Irpiň

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69685 lidí
Putin páchání válečných zločinů ruskou armádou odmítl s tvrzením, že to jsou podle něj ruské agresi bránící se Ukrajinci, kdo má na svědomí „mnoho válečných zločinů“. Tvrdil přitom, že „početné válečné zločiny každodenně páchají ukrajinské bezpečnostní síly a tamní nacionalisté“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron naopak Rusku oznámil, že je „krajně znepokojen“ situací v Ruskem ostřelovaném Mariupolu, v němž Rusko již několikrát zaútočilo na civilisty a ostřelovalo například kryt pod tamním divadlem, kde se před bombardováním schovávalo téměř jeden a půl tisíce lidí včetně dětí.

Macron během hodinu trvajícího telefonátu podle agentury Reuters požadoval ukončení obléhání Mariupolu a zajištění humanitární pomoci.

V obléhaném městě působí i jednotky čečenských vojáků, což například ilustrují oslavné výkřiky „Allahu Akbar“, jež ruští vojáci původem z Čečenska křičí na videích, které se hojně šíří po internetu.

Tvrzení Putina, že se Rusko rozpoutáním války na Ukrajině ve skutečnosti snaží „chránit civilisty“, pronesl v rozhovoru pro ruskou televizí RT také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Podle něho má ruská „speciální operace“, jak válku Rusko nazývá, účel „chránit civilisty“.

Tvrdí, že byli civilisté na Ukrajině bombardováni „posledních osm let“ a útok na Ukrajinu má za cíl je ochránit.

Dále Lavrov za cíl Ruska na Ukrajině označil i její „demilitarizaci“, jelikož tím podle mínění Lavrova padne hrozba „ohrožení ruského území“.

Posledním bodem pak jmenoval „bezpečnostní záruky“, jež mají podle něj vzejít jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu a evropské státy.

Nechyběl přitom ani termín o „denacifikaci Ukrajiny“ – to Lavrov vysvětlil jakožto „naprostou podmínku“. Znamenat má zrušení všech zákonů, které podle něho diskriminují rusky mluvící obyvatelstvo, a „zákonů podporujících nacistickou ideologii a praktik“.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …