Útoky na ČT! Nejen Babiš. Nezapomínejme, že i noví ministři… Spisovatel bije na poplach

25.12.2021 20:40

„Když ovládly veřejný prostor internet, sociální sítě a algoritmy, které dokázaly každý nesmysl rozšířit za neuvěřitelně krátkou dobu na miliony lidí, nepoučili jsme se z minulosti,“ píše v komentáři na serveru Aktuálně.cz novinář a spisovatel Karel Hvížďala, podle kterého by se tak nyní měla nová vláda soustředit na „nastolení řádného systému komunikace ve veřejném prostoru“. O zničení tohoto prostoru se již prý snažilo ANO, SPD a KSČM „útoky na Českou televizi a Český rozhlas“. Pozor bychom si prý ale měli dát i na nové ministry a poslance.

Útoky na ČT! Nejen Babiš. Nezapomínejme, že i noví ministři… Spisovatel bije na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Hvížďala míní, že namísto abychom nová média přinutili dodržovat profesní pravidla, stal se opak a prestižní a veřejnoprávní média „se začala přizpůsobovat a reagovat na sociální sítě, které šíří fake news“.

Podle novináře přitom vývoj jasně ukázal, že „každé společenství, tedy i státní útvary a to, čemu říkáme politika, tedy správa věcí veřejných, je dáno systémem komunikace“ a ukázalo to prý i uzurpování moci Stalinem, Hitlerem či že s příchodem televize „mohl zvítězit mladý John Fitzgerald Kennedy nad unaveným Richardem Nixonem“.

„A když ovládly veřejný prostor internet, sociální sítě a algoritmy, které dokázaly každý nesmysl rozšířit za neuvěřitelně krátkou dobu na miliony lidí, nepoučili jsme se z minulosti. Místo abychom nová média přinutili dodržovat profesní pravidla, stal se opak,“ varuje novinář ve svém komentáři na blogu Aktuálně.cz se slovy, že právě díky šíření fake news se měl stát Donald Trump prezidentem.

„Proti tomu se státy začaly bránit, jenže tam, kde právní stát je novinkou, jako ve střední Evropě, kde funguje třicet let a kde přežívá snaha nerespektovat dělbu moci a vše ovládat z centra, místo s fake news začali politici bojovat hlavně s prestižními a veřejnoprávními médii. Marketingová oddělení politických stran začala sociální sítě využívat ke svým hrám. Nejmarkantněji se tyto tendence projevily v Maďarsku a Polsku,“ míní.

My prý na tom ale nejsme o mnoho lépe. „U nás si premiér koupil třetinu mediálního trhu a někteří politici se snažili zlikvidovat podstatu veřejnoprávnosti tak, jak ji definoval John Reith v roce 1927, když BBC převedl z company na korporation, aby oddělil obsah vysílání od vlivu politiků i byznysu. Jinými slovy, politici, kteří cítili ohrožení podobně, jako cítila v 15. století církev, se rozhodli v XXI. století postupovat podobně: omezit kritické myšlení ve veřejném prostoru,“ přirovnává dění k době, kdy církvi vadil Gutenbergův knihtisk.

Za důležitý úkol nové vlády proto Hvížďala pokládá „nastolení řádného systému komunikace ve veřejném prostoru, který nepůjde tak snadno zničit, jako se to zatím daří pánům Orbánovi a Kaczyńskému a jako se o to u nás snažilo ANO, SPD a KSČM útoky na Českou televizi a Český rozhlas“.

„Je třeba si připomenout, že odpovědnost za systém komunikace v každé demokratické zemi, kde platí ius resistendi, tedy právo odporu, mají hlavně občané, kteří uzurpování médií politikům dovolí,“ píše. Varuje ovšem, že „nesmíme zapomenout, že i novým ministrům a poslancům se nebude líbit, když se stanou terčem kritiky, a na předvolební sliby by mohli snadno zapomenout“.

Veřejnost tak podle žurnalisty musí bedlivě dohlížet na novelu zákona o ČT a ČRo, která by měla změnit způsob volby radních a jejich kompetence: na volbě by se měl kromě Sněmovny podílet i Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…