Už i na Slovensku: „Gretina mládež“ jde nutit politiky k akci

29.01.2020 14:04

Švédská aktivistka Greta Thunbergová má své obdivovatele i na Slovensku. V Bratislavě nebo v Košicích mladí středoškoláci také tepou místní politiky, aby začali jednat a představili konkrétní kroky k řešení klimatické krize.

Už i na Slovensku: „Gretina mládež“ jde nutit politiky k akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští studenti se přidali k celosvětovému protestnímu týdnu za ochranu klimatu, ve kterém chtějí představit seznam konkrétní požadavků, jež hodlají prosazovat

Podle slovenských studentů z místní odnože hnutí Fridays for Future Slováci ještě plně nechápou hrozby způsobené změnami klimatu.

Každý pátek se malé skupiny slovenských studentů scházejí v centru měst, aby pokračovali v tom, co započala švédská středoškolačka Greta Thunbergová.

„Greta nás velmi inspirovala, stejně jako hnutí Fridays for Future po celém světě,“ vzkazuje mladá aktivistka Emma Zajačková. „Stávky mají ukázat lidem na vysokých místech, že musí jednat co nejdříve a prosazovat změny v rámci současného politického systému,“ dodala s tím, že by se politici měli více zajímat o životní prostředí.

Když patnáctiletá Greta Thunbergová poprvé zasedla na schodech budovy švédského parlamentu v srpnu 2018, možná ani nedoufala v takovou globální pozornost, kterou přitáhla, píše se na webu The Slovak Spectator. Již v listopadu 2018 se první podobné stávky mladých konaly v 270 městech po celém světě.

„Miliony mladých lidí se rozhodly připojit k hnutí po celém světě. Je přirozené, že myšlenky rezonovaly také na Slovensku,“ prohlásila Radka Slebodníková, jedna z týmu organizátorů protestů v Košicích. „Jsme rádi, že protesty probíhají nejen v Bratislavě, ale i v jiných městech,“ dodala a vyzvala politiky, aby začali jednat.

Samotná Greta se mezitím stala osobností roku britského renomovaného časopisu Time a do hnutí Fridays for Future se zapojilo přes 4 miliony lidí po celém světě.

Greta má ale také mnoho odpůrců, kteří upozorňují na to, že její aktivity řídí její otec Svante Thunberg, který za ni třeba píše i příspěvky na Facebooku.

Navíc je Greta ve svých projevech čím dál agresivnější a třeba americký prezident Donald Trump jí vzkazuje, aby se uklidnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…