Už jde o miliony. Češi v Polsku míří na vyšší stupeň nákupů

23.11.2023 12:10 | Monitoring

Máslo, maso, stavebniny, kuchyňské potřeby? To vše už Češi v Polsku dávno nakupují. Nyní míří na vyšší stupeň nákupů: Na reality. Důvod? Prý u nás není budoucnost. Nabídky nižších cen domů či bytů, kde už jde o miliony, si začali sdělovat na sociálních sítích. Pravdou je, že po prozkoumání cen bytů – např. v Praze a ve Varšavě – nevyznívá český trh příznivě. A nejen v hlavních městech.

Už jde o miliony. Češi v Polsku míří na vyšší stupeň nákupů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obytné domy, ilustrační foto

To, že nákupy Čechů v sousedních zemích neznamenají pro českou ekonomiku nic dobrého, už bylo popsáno více než dostatečně. Nejenže naši podnikatelé a firmy přicházejí o desítky miliard korun ročně na tržbách, ale spoustu miliard to stojí i naši státní kasu na daních. Peníze z nakoupeného zboží totiž logicky zůstávají v rozpočtech států, kde naši lidé nakupují.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

Poslední dobou bylo ale v této souvislosti možné zaznamenat trend, který by pro naši republiku měl důsledky daleko horší a ztráty penězi nevyčíslitelné.

Jde o to, že roste poptávka po zahraničních nemovitostech a zvláště ty polské se z pohledu cen na českém trhu zdají být velmi výhodné. Lidé nakupují polské domy a byty a v lepším případě z nich dojíždějí za prací do České republiky.

V tom horším ale naši zemi opouštějí docela a u sousedů si najdou také práci.

Pokud lze ztráty, které vznikají České republice nakupováním levnějšího zboží u našich sousedů vyčíslit penězi, ztráty vzniklé odchodem našich občanů a jejich domestikací v sousedních státech penězi vyčíslit nelze. Takové ztráty jsou pak fatální.  

Zmíněný trend bylo možné zaznamenat jednak zvýšenou aktivitou českých občanů na polských realitních trzích, ale třeba i na sociálních sítích, kde bylo možné též vysledovat jeden z důvodů, proč naši lidé uvažují o koupi polských nemovitostí, případně přestěhování.

„Zdravím, hledám polský web na domy, byty, jako je u nás Sreality. Prostě byty, domy po celém Polsku,“ poptával jeden ze členů facebookové skupiny POLSKO – nákupy, tipy a doporučení.

„Tady není budoucnost, díky,“ doplnil svůj status ještě o důvod, který ho dovedl až k úvahám o opuštění vlasti.

Tím rozpoutal velmi obsáhlou diskusi, ve které si někteří diskutéři posteskli nad tím, kam až jsme to dopracovali, jiní varovali před situací, která se brzy v Polsku může přiblížit té naší v důsledku výsledků tamních voleb, a další zase upozorňovali, že pokud chce dotyčný opravdu změnu, musí se odstěhovat z Evropské unie.

„To jsme dopadli,“ komentovala to jedna z diskutujících pod příspěvkem.

„Byla jsem hrdá Češka, hrdá Pražanda, teď už ne. Stydím se za naši vládu a za toho rádoby prezidenta. Copak jejich rodiče jsou taky takoví lemplové?“ zeptala se ještě návdavkem.

Objevil se ale i komentář, který přes všechny problémy, kterými Česká republika prochází, vybízí k tomu, aby lidé vydrželi.

„Ale nebuďme jako Úkáčka, přece si naši zem i když je totál zdevastovaná, národ je komplet rozložen... přece si ji nenecháme vzít. Představa ještě 2 let je šílená, ale neutíkejme jak srabi,“ napsal s odkazem na dobu, která chybí k novým parlamentním volbám.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

„Správný přístup,“ sklidil za svá slova hned pochvalu od dalšího diskutéra.

Pak už přišla řada i na konkrétní odpovědi k tématu bydlení v Polsku.

„Nedávno lidi kupovali nemovitosti na Žitavsku, protože vycházely levněji než u nás. A Žitava je 25 km od LBC,“ konstatoval člen zmíněné facebookové skupiny, podle kterého je tato vzdálenost zcela vyhovující k dojíždění do českých měst za prací.

„Lidi dojíždějí do LBC z větší dálky.“

„Nebo tam kupovali nemovitosti na rekreaci,“ zmínil i další možný důvod nákupu polské nemovitosti.

„Bydlíme u hranic a musím říct, že spousta Čechů hledá domy v Polsku ke koupi, nebo už tam prostě žijí. Takže proč ne,“ okomentoval to jeden z přispěvatelů a naznačil, že to považuje za zcela běžnou věc.

„Nemůžeme tuhle zem nechat darebákům, kteří se dostali k vládě. Musíme ještě bojovat,“ myslí si naopak další z diskutujících a vyzývá k boji.

„Přece tuhle krásnou zemi nenecháme těm lupičům bez boje. Máme jednu z nej... zemí v Evropě,“ souhlasí s ním další.

Další ze členů skupiny ale poukazuje na to, že podle něj stěhování v rámci Evropské unie nijak situaci lidí, kteří nejsou spokojeni s tou v České republice, nezmění.

„To musíte mimo EU. Jinak to nemá smysl,“ napsal doslova.

Na základě zmíněné diskuse jsme se rozhodli navštívit několik polských webových stránek, které se věnují realitám, a je třeba dodat, že tamní ceny nemovitostí se od těch našich skutečně liší v řádech statisíců, i milionů.

Pokud se téměř 80metrový třípokojový byt s parkovacím stáním v Praze prodává za zhruba 7–9 milionů, vězte, že ve Varšavě ho seženete za méně než polovinu, tedy za 654 500 zlotých, což dělá zhruba 3,6 milionu korun.

A pokud bychom vzali lokalitu blíže k hranicím, tak v Jelení Hoře, která je vzdušnou čarou zhruba 30 km od jednoho z nejznámějších horských středisek Špindlerova Mlýna, lze koupit dvoupokojový apartmán za 1 760 000 korun. Což je cena, která se s podobným apartmánem v nedalekých Krkonoších, kde částky za prodej začínají na 5 milionech, nedá srovnat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co si tady budeme říkat, resp. psát,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesizok , 23.11.2023 12:46:41
v Polsku je už dávno lépe než u nás. Infrastruktura, dálnice, bydlení, ceny jídla, jsou na jiné úrovni. Zpochybňovat to může jenom ten, který tam nebyl a neví. Já to vidím dnes a denně. V HDP nás prý předstihli, takže co dál. děkujeme fialo.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …