Už je to tu zase! Hádka kvůli špitálu ve Zlíně na stránkách lokálních novin. Čunek jako dinosaur? „Lžete, fabulujete,“ pálí hejtman na opozičníka

09.03.2020 14:20

Spory kolem projektu stavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích plánované hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) neberou konce. Nově prosákly i na stránky lokálního internetového deníku.

Už je to tu zase! Hádka kvůli špitálu ve Zlíně na stránkách lokálních novin. Čunek jako dinosaur? „Lžete, fabulujete,“ pálí hejtman na opozičníka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Ministerstvo vnitra spravované Janem Hamáčkem (ČSSD) doporučilo Zlínskému kraji hlasování o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za 8 miliard zopakovat. A to kvůli tomu, že bod byl Čunkem do posledního prosincového zastupitelstva Zlínského kraje zařazen mimo program. Čunek se k tomu ale zatím zřejmě nechystá a odeslal již dva otevřené dopisy, jeden adresovaný Janu Hamáčkovi (ČSSD), druhý ministerskému předsedovi Andreji Babišovi (ANO) (psali jsme o tom ZDE a ZDE).

Nově se do sebe pustil hejtman Čunek s jedním z největších kritiků chystaného projektu, krajským lídrem Strany soukromníků na Zlínsku Michalem Dvouletým, a to na stránkách místních internetových novin na Slovácku Dobrý den s kurýrem.

Důvodem nové verbální polemiky rozpoutané na stránkách internetových novin Dobrý den s kurýrem není nic jiného než článek, který sepsal Dvouletý před nedávnem  s nadpisem Budovy neléčí (k dispozici na webu ParlamentníListy.cz ZDE).

V něm na Čunka apeluje, aby více než nové zdravotnické budovy řešil spokojenost a odměňování zdravotnického personálu. A Čunek na tento dopis reagoval v neděli 8. března.

„Krajský zastupitel Michal Dvouletý zveřejnil článek, že budovy neléčí a že máme dávat peníze hlavně do mezd zdravotníků. Chápu, že jako opoziční politik, jak správně uvádí bez zkušeností, vidí svou roli jen v dosti neurvalé kritice a nemá žádné řešení. Teď však s blížícími se podzimními volbami začal používat fabulaci a lži silnějšího kalibru, což nemohu přecházet,“ zaútočil Čunek na Dvouletého pěkně zostra. Podle Čunka se Dvouletý „snaží u veřejnosti vyvolat dojem, že lidé v Krajské nemocnici Tomáše Bati mají málo peněz“. „To je pak podle něj důvod, proč nestavět novou nemocnici. Mezi jeho další prezentované nesmysly patří to, že dělám vše pro to, abych přivedl nemocnici do dluhů, a ta se pak mohla zprivatizovat,“ píše Čunek. Podle Čunka Dvouletý lže a snaží se fabulovat a dále se pak hejtman rozepisuje i za pomoci statistiky v tom smyslu, že mzdy v Krajské nemocnici Tomáše Bati šly v posledních letech nahoru, čímž napadá Dvouletého v původním článku prezentované tvrzení, že většina zaměstnanců v Baťovce není placena dostatečně a že se přidávalo hlavně tzv. „bílým límečkům“ a lidem z managementu. Zamýšlenou investici na stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích v hodnotě osmi miliard Dvouletý podle Čunka „rozporuje tím, že dle expertů bude stát 2x tolik“. „Vysvětlení je jediné. Buď je expert idiot, nebo odhadoval jinou nemocnici, nebo byl odhad vymyšlen pisatelem,“ píše Čunek. Tvrzení Dvouletého, že „budovy neléčí“, je podle Čunka „očividný nesmysl“.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Netrvalo dlouho a Dvouletý na Čunkovu „filipiku“ reagoval, ještě ten samý den, tedy v neděli 8. března vyšla na stránkách Dobrého dne s kurýrem jeho reakce, a taktéž „ostrá“. Dvouletý v článku naznačil, že Čunek je „politický dinosaur“. „Typickou diagnózou politických dinosaurů je, že všechny, kdo slepě nepapouškují jejich politické nesmysly, označují za lháře nebo neschopné puberťáky,“ napsal Dvouletý. Sám Čunek se podle Dvouletého „opakovaně usvědčuje z toho, že je prototypem takového dinosaura, který navíc balamutí veřejnost, a ještě tomu říká důkazy“. „Výhodou nás politických začátečníků je to, že jdeme po faktech, číslech a argumentech, kterými tak snadno nachytáváme ty, kteří přes své velikášství zapomínají, že obyvatelé našeho kraje nejsou hluché a slepé ovce. A proto jsme pro tyto dinosaury otravní jako veš v kožichu,“ napsal Dvouletý a vrátil hejtmanovi úder.

Podle Dvouletého Krajská nemocnice Tomáše Bati „vylepšila své hospodaření, naoko snížila své zadlužení“. „I tak stále dluží stovky milionů korun, za které platí pořád rostoucí úroky,“ píše Dvouletý.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

„Stejně tak jsme všichni rádi, že rostou mzdy lékařů a zdravotních sester. Ale byl bych raději, kdybych to nečetl jen v krajském magazínu, ale slyšel od mnoha lékařů a sester, se kterými se setkávám a kteří jen nevěřícně kroutí hlavou,“ píše. Již v původním článku „Budovy neléčí“ totiž Dvouletý psal o tom, že jeho zkušenost postavená na osobních rozhovorech s lékaři Baťovy nemocnice ve Zlíně je v rozporu s deklarovanou statistikou zmiňující navyšování platů. Krajský předseda Soukromníků na Zlínsku se v textu ohrazuje i vůči Čunkovu tvrzení o tom, že ten, kdo tvrdí, že nemocnice bude stát dvakrát tolik, je buď idiot, nebo neexistuje. Dvouletý uvádí, že tímto Čunek urazil doc. Václava Rýznara, dlouholetého ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci, který vloni vepsal svůj názor opírající se o mnoho mezinárodních zkušeností do renomovaného expertního stanoviska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…