Mikoška v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál popisoval, jak je v současnosti nastaven systém potravinových bank. „Je zákonnou povinností, aby se neprodané potraviny poskytovaly potravinovým bankám a dalším neziskovým organizacím. Zpočátku obchodníci nebyli příliš rádi, když se ta povinnost v roce 2018 ustanovila. Ale ukázalo se, že je to dobrá věc a obchodníci se s ní naučili pracovat a cítí, že neprodané potraviny mohou mít i další smysl,“ uvedl ředitel kvality obchodního řetězce Albert.
Povinnost kontroluje Státní zemědělská potravinářská inspekce a obchodníci zákon podle Mikošky dodržují. „Neznám případy, kdy by padaly nějaké pokuty za nedodržování tohoto zákona,“ řekl Mikoška a vysvětlil, jaké potraviny se do potravinových bank dostávají.
„Jde například o potraviny, kterým vypršela doba minimální trvanlivosti, ale jsou nadále použitelné. Většina obchodníků totiž takové potraviny neprodává, ale jsou použitelné. Jedná se o potraviny jako cukr, rýže, ocet, olej a další, které nepodléhají tak rychlé zkáze. Ale jsou tam i některé čerstvé potraviny, které kvalitativně nevyhoví, ale v potravinové bance najdou uplatnění,“ vysvětlil Mikoška.
Do potravinových bank se podle Mikošky dostávají i potraviny před koncem minimální trvanlivosti, když obchodníci vypočítají, že mají té komodity tak velký počet, že ho nemohou prodat. „Samozřejmě primárně se to obchodníci snaží prodat, to jsou ty slevy na zboží, které brzy projde a ty slevy jsou leckdy takové, že ten prodej už je pro obchodníka ztrátový,“ prohlásil Mikoška.
Právě slevy jsou stále zásadním aspektem rozhodování zákazníků, zvláště v současné ekonomické situaci. „Podíl populace, který se soustředí na slevy a promo akce, se nyní velmi zvýšil, což je patrné napříč trhem. Ale stále jsou lidé ochotni platit za luxusnější zboží a mají zájem například o tropické ovoce nebo zahraniční sýry a podobně,“ uzavřel Mikoška.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jma
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.