V Albertu to vidí. Velmi přibylo lidí, kteří nakupují jisté zboží

18.04.2023 18:59

Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška uvedl, že chování spotřebitelů se v současné nepříznivé ekonomické situaci ještě více posunulo směrem ke slevám a promo akcím. Potraviny se k potřebným také mohou dostat prostřednictvím potravinových bank, kterým musí obchodní řetězce neprodané potraviny ze zákona poskytovat.

V Albertu to vidí. Velmi přibylo lidí, kteří nakupují jisté zboží
Foto: pixabay.com
Popisek: Banány, ilustrační foto

Mikoška v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál popisoval, jak je v současnosti nastaven systém potravinových bank. „Je zákonnou povinností, aby se neprodané potraviny poskytovaly potravinovým bankám a dalším neziskovým organizacím. Zpočátku obchodníci nebyli příliš rádi, když se ta povinnost v roce 2018 ustanovila. Ale ukázalo se, že je to dobrá věc a obchodníci se s ní naučili pracovat a cítí, že neprodané potraviny mohou mít i další smysl,“ uvedl ředitel kvality obchodního řetězce Albert.

Povinnost kontroluje Státní zemědělská potravinářská inspekce a obchodníci zákon podle Mikošky dodržují. „Neznám případy, kdy by padaly nějaké pokuty za nedodržování tohoto zákona,“ řekl Mikoška a vysvětlil, jaké potraviny se do potravinových bank dostávají.

„Jde například o potraviny, kterým vypršela doba minimální trvanlivosti, ale jsou nadále použitelné. Většina obchodníků totiž takové potraviny neprodává, ale jsou použitelné. Jedná se o potraviny jako cukr, rýže, ocet, olej a další, které nepodléhají tak rychlé zkáze. Ale jsou tam i některé čerstvé potraviny, které kvalitativně nevyhoví, ale v potravinové bance najdou uplatnění,“ vysvětlil Mikoška.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Systém je prý nastaven dobře a od roku zavedení se nesmírně posunul, jsou tam ale stále možnosti pro zlepšní. „Obchodníci jsou v tom připravení, ale bohužel jsou tam možnosti ke zlepšení na straně potravinových bank a dalších institucí, které třeba nemají dostatečné kapacity, aby ty potraviny sesbíraly. Ale je to o tom, jak se nastaví ta spolupráce a partnerství, v ideálním případě se dá dále distribuovat i desítky procent odepsaných potravin,“ uvedl Mikoška.

Do potravinových bank se podle Mikošky dostávají i potraviny před koncem minimální trvanlivosti, když obchodníci vypočítají, že mají té komodity tak velký počet, že ho nemohou prodat. „Samozřejmě primárně se to obchodníci snaží prodat, to jsou ty slevy na zboží, které brzy projde a ty slevy jsou leckdy takové, že ten prodej už je pro obchodníka ztrátový,“ prohlásil Mikoška.

Právě slevy jsou stále zásadním aspektem rozhodování zákazníků, zvláště v současné ekonomické situaci. „Podíl populace, který se soustředí na slevy a promo akce, se nyní velmi zvýšil, což je patrné napříč trhem. Ale stále jsou lidé ochotni platit za luxusnější zboží a mají zájem například o tropické ovoce nebo zahraniční sýry a podobně,“ uzavřel Mikoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kam jsme to dopracovali?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 18.04.2023 20:01:12

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…