V Brazílii odhalili velký podvod na ministerstvu financí

23.07.2015 12:52

Brazilská policie řeší další z finančních skandálů, který se tentokrát týká dvou státních organizací spadajících pod ministerstvo financí a společnost SICPA, která mimo jiné pracuje pro centrální banku Řecka.

V Brazílii odhalili velký podvod na ministerstvu financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Minulý týden policie vpadla v jihoamerickém státě do kanceláří federální daňové agentury, národní mincovny a do dalších dvaceti míst, včetně centrály společnosti SICPA. Hledala tam další důkazy proti úředníkům dvou státních organizací, kteří měli přijmout úplatky v celkové výši přesahující 32 milionů dolarů. Předmětem obchodu, který je v řádu mnoha miliard dolarů, mělo být získání zakázky pro společnost SICPA na monitorování výroby piva nebo nealko nápojů.


Pikantní na všem je, že do celé akce je zapletena právě společnost SICPA, která zabezpečuje tištění eurobankovek, zajiš?uje bezpečnostní inkousty pro bankovky a ověřuje daňové systémy vlád po celém světě.


Společnost v těchto dnech přiznala, že pracuje také pro řeckou centrální banku. Nicméně její vedení odmítlo komentovat spekulace o tom, že firma vedla s Řeckem debaty o případném tištění drachmy. Slogan firmy "Enabling Trust" můžeme přeložit také jako „Umožňující důvěru’. Což zní zejména v souvislosti s touto aférou dosti zvláštně.


 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…