V ČT vládne strach. Uhde se bojí, že stížnosti redaktorů jsou oprávněné

23.11.2013 15:35

Předseda Rady ČT Milan Uhde se obává, že stížnosti redaktorů na neobjektivitu zpravodajství jsou oprávněné. A Respektu přiznal, že mezi redaktory vládne atmosféra strachu.

V ČT vládne strach. Uhde se bojí, že stížnosti redaktorů jsou oprávněné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Uhde

Přesto má ke generálnímu řediteli stále důvěru. „Pro Petra Dvořáka jsem hlasoval, protože mi byl nesmírně blízký jeho plán vrátit Českou televizi kultuře, jak tvrdil. To se sice neděje, ale přesto zatím nemám podstatný důvod pro to, abych na své důvěře k němu něco měnil. Ovšem moje důvěra k žádnému člověku není bezmezná. A jestli svojí otázkou narážíte na záležitost, která teď vypukla ve zpravodajství ČT, bude to zatěžkávací zkouška celého vedení České televize. Je evidentní, že mezi tamními redaktory vládne atmosféra strachu,“ připustil Uhde.

Strach ze ztráty práce

Podle něho se redaktoři bojí ztráty práce. „Tvrdí, že zástupce ředitele zpravodajství Petr Mrzena rozhoduje nekvalifikovaně a že nepřipouští kritickou rozpravu. To je atmosféra, která obstojí v armádě, ale ne v tvůrčím prostředí. Proto jsem byl rád, když přišla paní Drtinová a pan Komers jako zástupci dalších redaktorů a byli ochotni dosvědčit, že ve zpravodajské redakci nevládne dobrá atmosféra, že se tam nadržuje určitým politickým stranám a panu prezidentovi,“ pokračuje předseda rady.

A je přesvědčen, že redaktoři, kteří zatím neprozradili své jméno, tak budou muset brzy učinit. „Pochopil jsem, že tito pracovníci České televize mají obavu, že by byli vyhozeni podobně, jako prý byla vyhozena Pavlína Kvapilová z místa ředitelky redakce nových médií. Některým z nich se mělo vyhrožovat otevřeně: Nelíbí se ti tady? Postarám se, abys táhl. Je opravdu potvorné, že je nemohu jmenovat, ale podle mě představují velmi důvěryhodnou složku zpravodajství České televize. A jsem přesvědčen, že oněch dvacet tři lidí v průběhu auditu nebude mít jiné východisko než svá jména zveřejnit,“ dodal Uhde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…