V Česku schází legislativa pro lidi s autismem, posteskl si senátor Valenta

05.04.2015 15:27

Senátor Ivo Valenta podpořil již druhý ročník osvětové kampaně s názvem Česko svítí modře, která si klade za cíl upozornit na to, že v naší společnosti žijí lidé trpící autismem, kteří si zaslouží naši pomocnou ruku. Modře se proto rozsvítily i některé objekty firmy SYNOT, která Valentovi také patří.

V Česku schází legislativa pro lidi s autismem, posteskl si senátor Valenta
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

„Na zmíněnou akci mne upozornili lidé z regionu, kteří se dlouhodobě snaží poukazovat na to, že počet autistů stoupá. Jsem opravdu velmi překvapen tím, kolik je mezi námi osob, zejména pak dětí, trpících touto nemocí. Jen v České republice se v současné době jedná o 100 000 osob, na celém světě pak autismem trpí až 70 milionů lidí! Naše legislativa však na pomoc těmto pacientům a zvláště dětem vůbec není připravena,“ poznamenává senátor.

Absencí legislativního ukotvení pomoci trpí podle člena horní komory především děti postižené touto nemocí, které by často potřebovaly pomoc asistenta. Bez něj jsou vyčleněny z kolektivu a postihovány za to, že se nedokážou přizpůsobit. Tak to alespoň vnímá Valenta po diskusi s rodiči.

Celý text najdete zde

Dnes se každé osmdesáté dítě rodí jako autista a po celý život se pak musí potýkat s tímto postižením psychického rázu. Nemocí trpí asi 1,6 procenta evropské populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…