V Jablonci nad Nisou je stále možný vznik čtyřkoalice

20.10.2014 11:39

Vznik čtyřkoalice ČSSD, ANO, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost v Jablonci nad Nisou je stále možný. ANO po jednání se Změnou zmírnilo svá slova o tom, že si s tímto uskupením nedovede představit spolupráci. Podle lídra jabloneckého ANO Milana Kouřila ale stále nic dohodnuté není.

V Jablonci nad Nisou je stále možný vznik čtyřkoalice
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

„Vyjasňujeme si pravidla spolupráce. Je potřeba, abychom společně našli pozitivní řešení a Změna se zbavila glorioly toho, že jsou bořiči," řekl dnes ČTK Kouřil. Vytvoření koalice, která by měla 17 ze 30 mandátů v zastupitelstvu, je prý pro ANO prioritou.

Lidé ze Změny prý nejsou „bořiči"

Michaela Suchardová, jež za Změnu získala ve volbách v Jablonci nejvíce hlasů, si ale nemyslí, že by si nálepku bořičů zasloužili. „Když jsme nějaký problém kritizovali, tak jsme vždy nabízeli i řešení," uvedla.

Lídr jablonecké Změny Jakub Macek přesto připustil, že jsou ochotni některým požadavkům ANO vyhovět. „Zatím bych to nespecifikoval. Prokonzultovali jsme to, navrhli řešení, ale budeme o něm s hnutím ANO teprve jednat," nastínil.

Kromě varianty čtyřkoalice je reálná už jen jedna varianta

Volby v Jablonci vyhrála ODS, která stejně jako druhé ANO získala sedm mandátů. Po čtyřech křeslech má ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích má Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho zastupitele budou mít komunisté.

Pokud nevznikne čtyřkoalice, dalších variant mnoho není. ČSSD totiž spolupráci s ODS zamítla. V úvahu tak přichází už jen spojení ODS, ANO a Domov, která by měla 17 mandátů. Složení jiné varianty s ohledem na osobní vztahy může být problém. Teoreticky by ještě mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD, Domov a Nová budoucnost nebo TOP 09, jež by měla většinu jednoho hlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…