V dozorčí radě Českých drah sedí muž, k němuž se nikdo nehlásí. Nikdo nám nechce už týden sdělit, jak se tam ocitl. Prý to ale řešil "Járin s Radkem"

20.08.2018 14:40

Dozorčí rada Českých drah zažila před několika týdny velké změny. Na zasedání řídícího výboru byl odvolán předseda spolu s dalšími čtyřmi členy. V nově jmenované dozorčí radě figuruje například i neblaze proslulé jméno Jana Štrofa, o kterém jsme již dříve informovali. Štrof se přitom problematikou dopravy, případně Českých drah doposud nezabýval. Redakce získala řadu poznatků ihned po prvním zasedání dozorčí rady 16. srpna.

V dozorčí radě Českých drah sedí muž, k němuž se nikdo nehlásí. Nikdo nám nechce už týden sdělit, jak se tam ocitl. Prý to ale řešil "Járin s Radkem"
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny na sedmém ročníku Moravského dopravního fóra v Clarion Congress Hotelu v Olomouci

Právě nad Štrofem se pozastavil taktéž bývalý ministr dopravy Antonín Prachař, který minulý týden v rozhovoru uvedl: „Odpolitizování dozorčí rady je jistě správné, pan Feranec měl odejít okamžitě, když se stal loni v říjnu poslancem. Nicméně pan Ťok radu odpolitizoval tak, že pana Ferance nahradil panem Štrofem, funkcionářem ANO a dosavadním šéfem kanceláře předsedy sněmovny pana Vondráčka," prohlásil pro HN Prachař.

Jeho slova vyzněla do ztracena.

ParlamentníListy.cz ovšem zajímalo, kdo Štrofa, který se nikdy nezabýval dopravou, na takto odborné místo dosadil. V potaz připadají pouze tři varianty: hnutí ANO, koaliční ČSSD a KSČM. Vzhledem k silně negativní Štrofově pověsti uvnitř socdem lze tuto stranu prakticky vyloučit. I přesto jsme většinu členů vedení oslovili, aby měli možnost se k dotyčnému zástupci státu v Českých drahách vyjádřit. Nic. Obdobné ticho bylo i v KSČM, a co je ještě překvapivější, mlčelo také hnutí ANO.

Dotazy na Jana Štrofa jsme přitom poslali již před několika dny. Konkrétně pak naše komunikace probíhala takto:

  • 15.8. tisková mluvčí ANO Lucie Kubovičová a hlavní manažer hnutí Jan Richter
  • 15.8. tiskové oddělení ČSSD a Adriana Rajmová a Jiří Svěrák z tiskového oddělení
  • 15.8. tiskové oddělení KSČM a Vojtěch Filip
  • 16.8. jsme se připomínali, kdy můžeme očekávat odpověď
  • 16.8. Radek Vondráček, poslanec ANO, který Štrofa zaměstnal: Dobrý den, v minulosti jsme opakovaně psali o panu Štrofovi, který se stal novým členem dozorčí rady Českých drah. Podle našich informací jste panu Štrofovi domlouval angažmá právě Vy. Můžeme znát důvody, které za tím stály? A proč právě post u Českých drah?

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí
Jak jsme už uvedli, na dotazy nereagoval nikdo.

I přesto ParlamentníListy.cz dostaly cenné informace z řad poslanců ANO, kteří také přemítali, jak ke Štrofovu jmenování do DR Českých drah došlo. „Bylo to prosté, řešil to Járin Faltýnek a velmi vehementně i předseda Sněmovny Vondráček s někým od komunistů a těm jde o jediné, takže asi přicupitali na dráhy nebo za Ťokem a bylo to," sdělil trochu v nadsázce nás poslanecký zdroj.

O jeho slovech ovšem nemusíme pochybovat, jelikož nám je potvrdil i nejmenovaný kontakt redakce z Českých drah. „Ano, aktivitu vyvíjel především Filip. Snahu měl obzvláště pan Faltýnek a Vondráček, tato informace je stejná, jakou jsem slyšel," sdělil redakci.

Otázkou bez odpovědi zůstává, proč Štrof, který je mimochodem předseda oblastního předsednictva ANO na Moravě, nezískal nominaci za ANO, ale zřejmě za komunisty. I na to jsme našli odpověď.

„Babiš eliminuje vliv Faltýnka na ŠŽDC, drahách a dalších. Ferance vyhodil, Štrof by neprošel, proto to šlo přes komunisty, kteří chtěli prospěch," uzavřel náš sněmovní zdroj s tím, že druhou variantou mohla být pověst šéfa Sněmovny Vondráčka. „Než aby mu například mediálně ublížil, takto elegantně se jej zbavil. Ještě až mu domluví místo na dopravě, kde bude dělat náměstka Ťokovi a dostane velký plat, služebního řidiče a početný personál, budou spokojení zjevně všichni,“ doplnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…