V kolébce nasál americký vzduch. Ať vezme Šabatovou za ruku a odkráčí. Dienstbier sklízí levicové ohlasy za útok na Zemana

14.12.2015 16:31

Příliš se v kolébce nadýchal amerického vzduchu. Ať vezme Šabatovou za ruku a odejdou! I takto ostré reakce politiků obdržely ParlamentníListy.cz na žádost o komentář výroků ministra Jiřího Dienstbiera, že prezident Zeman vystupuje jako pravicový extremista. Ptali jsme se nejen ministrových kolegů z ČSSD, ale i na Hradě.

V kolébce nasál americký vzduch. Ať vezme Šabatovou za ruku a odkráčí. Dienstbier sklízí levicové ohlasy za útok na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14418 lidí

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier, člen předsednictva ČSSD, v rozhovoru pro aktuální vydání časopisu Týden řekl, že považuje prezidenta Miloše Zemana za pravicového extremistu. Redaktoři týdeníku se Dienstbiera ptali, zda by podpořil prezidenta Zemana v jeho další kandidatuře za dva roky, pokud by se k takovému kroku rozhodla ČSSD jako celek.

„Nikdy bych nepodpořil Miloše Zemana do jakékoli veřejné funkce a myslím, že by nebylo dobře, aby to udělala ČSSD. Miloš Zeman není svými názory a chováním sociální demokrat. Nyní potvrzuje, že je spíše pravicový extremista než levicový politik. Samozřejmě nemohu vyloučit, že většinový názor bude jiný. Ačkoli poté, co se odehrálo 17. listopadu a v následujících dnech, si to neumím vůbec představit,“ odpověděl Jiří Dienstbier.

Redakce ParlamentníchListů.cz se proto s dotazem, jak výrok ministra pro lidská práva vnímají, obrátila na významné politiky sociální demokracie, ale také na další levicové politiky. Ptali jsme se, jak slova svého spolustraníka vnímají. Přitom Zeman coby jeden z nejvýznamnějších polistopadových politiků vzešel právě z ČSSD, kterou léta vedl a dovedl do Strakovy akademie.

Stále je to vzteklé štěně…

Ptali jsme se rovněž hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Zdá se, že Jiří Dienstbier mladší nedospěl za ty roky ze vzteklého štěněte, jak se mu říkalo ve volebním štábu pana prezidenta, v dospělého, rozvážného psa,“ vzkázal Ovčáček.

„Myslím, že postoje a názory pana prezidenta jsou blíže takové části ČSSD, která upřednostňuje tradiční hodnoty sociální demokracie, a naopak jsou vzdálené liberální sociální demokracii, již reprezentuje Jiří Dienstbier. Pravdou je, že odklon od tradičních hodnot a postojů zapříčiňuje, že lidé politice reprezentované Jiřím Dienstbierem nedůvěřují. Naopak prezidentu Zemanovi věří, a v tom bude celý problém,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Trauma z prezidentské porážky

„S výrokem nesouhlasím a jen zapadá do všech dalších výroků Jiřího Dienstbiera, kterými dlouhodobě a programově útočí na prezidenta. Už je to směšné a dokládá to jeho osobní trauma z prezidentské porážky,“ řekla redakci poslankyně za sociální demokracii Marie Benešová.

„Je to názor pana kolegy. Prezident republiky upozorňuje na možná rizika, která vyplývají z komplikované mezinárodní situace a vláda se potom svým postupem snaží zamezit černým předpovědím vývoje uprchlické krize na našem území. Kvituji řadu ubezpečení, že Česká republika je připravena chránit a bránit hranice, tedy území svrchovaného státu. A tak je to správně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz pardubický hejtman za ČSSD Martin Netolický.

Další z jejích sněmovních kolegů z ČSSD, Stanislav Huml, sice s výroky ministra Dienstbiera nesouhlasí, ale neupírá mu ani právo je pronášet. „Kolega Dienstbier má právo na názor.  Nesouhlasím s ním, a to je zase právo moje,“ napsal Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Razantněji se vyjádřil další ze sociálnědemokratických poslanců, Jiří Koskuba. „Pan ministr bez ministerstva je, pravda, stále můj stranický kolega. Omlouvám se. Ale třeba to tak nemyslí.  Možná jen v kolébce nasál až příliš mnoho amerického vzduchu. Nebo vymyslel zase nějaké tupé kvóty a nyní je chce naplnit. V tom případě se i s ohledem na mé názory, dosti podobné nejen s panem prezidentem, dobrovolně mezi pravicové extremisty hlásím. Přestože se za něj vůbec nepovažuji. Ale zvláště Eurohujerům holt vadí již jen i pouhé vlastenectví,“ uvedl Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Strach o Dienstbierovo duševní zdraví

„Již delší dobu se obavám o duševní zdraví kolegy Dienstbiera. Nevím, jestli to je jeho uražená americká dušička, že to není on, kdo sedá v sídle českých králů, ale právě a naštěstí Miloš Zeman, nebo jeho hloupost a neschopnost pochopit realitu současnosti. O tom by ostatně svědčily i jeho nadšení pro imigranty a jeho snaha dostat jich k nám co nejvíce! Miloš Zeman, na rozdíl od kolegy Dienstbiera, to ohromné nebezpečí vidí stejně jako většina národa a nebojí se to, na rozdíl od mnohých jiných, veřejně říci. Myslím, že tím hatí plány Dienstbiera škodit naší republice,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ministrův kolega ze Senátu Jaroslav Doubrava.

Ministr Dienstbier podle slov senátora Doubravy velmi dobře ví, že prezidentu Zemanovi nesahá ani ke kotníkům. „A proto, nebo právě proto, si dovolí na něho plivat své jedovaté sliny. Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu. V jeho případě padlo tak daleko, že těžko dohlédnout! Mám za to, že pokud by byl schopen pro tuto republiku něco dobrého udělat, pak by měl vzít za ruku paní Šabatovou a odkráčet do neznáma!“ rozčílil se Jaroslav Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…