V naší obci rostou jitrnice na stromech a v potoce teče pivo, lákal voliče starosta, kandidující za TOP do Bruselu

07.05.2014 22:59

Jitrnice, trubičky i slivovici. To vše v kombinaci s debatami o politické situaci nabídla kontaktní kampaň TOP 09 a STAN na náměstí v Olomouci. Samotní kandidáti do europarlamentu přijeli také s kapelou a historickým autobusem.

V naší obci rostou jitrnice na stromech a v potoce teče pivo, lákal voliče starosta, kandidující za TOP do Bruselu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kampaň TOP 09 a Starostů v Olomouci

Když hlavní aktéři kampaně dorazili na Horní náměstí v Olomouci, zaujali nejen dopravním prostředkem, ze kterého vystoupili, ale také pohoštěním pro voliče. Skalní příznivci TOP 09 a STAN, kteří odolali dešti, se s chutí pustili do jitrnic, které někteří zapíjeli slivovicí. Důvod, proč politici přivezli na kampaň právě zabíjačkovou pochoutku, vysvětlil kandidát do europarlamentu Radim Sršeň: „Občané mě přihlásili do soutěže Starosta roku. Já jsem pak slíbil v hospodě, že když budu úspěšný, tak budou u nás v obci růst jitrnice na stromech a pivo poteče potokem. Nakonec jsem skončil ve finálové pětce. Dostal jsem ocenění a tak jsem to skutečně zrealizoval. Na stromech u nás v Dolní Studénce byly jitrnice a pivo v potoce. Vysílali to i ve zprávách v televizi. No a teď jsem si říkal, že bych měl tuhle myšlenku rozšířit a k historickému autobusu, který pro kampaň používáme, přidat ještě ty jitrnice,“ popsal Sršeň.

Nezůstalo ale jen u jitrnic, starosta Dolní Studénky a kandidát do europarlamentu přivezl také vlastní kapelu, ve které hraje na pozoun. I když by Sršeň ve volbách rád zabodoval, už teď ví, že případný neúspěch ho určitě nezlomí. „Rád podpořím ostatní kandidáty. Já ale hlavně celý život bojuji za venkov. Práce starosty mě baví a byla by škoda, kdybych odešel od rozdělané práce. Na druhé straně v působení v Evropském parlamentu vidím velký smysl. Ale když neuspěji, tak si z toho trhat žíly nebudu,“ upozornil Sršeň, který působí také jako prezident Evropské asociace pro rozvoj venkova a místopředseda Sdružení místních samospráv České republiky.

Na své si přišli ale i ti voliči, kteří zabíjačku rádi nemají. Na „sladkou tečku“ upozornil poslanec Stanislav Polčák. „Chceme upoutat pozornost hudbou a také trubičkami, které jsou ze zdejšího kraje,“ uvedl Polčák, který ve volbách do Evropského parlamentu kandiduje z pozice člena STAN na 3. místě kandidátky. „Já bych byl hlavně rád, kdyby si lidé uvědomili, že v těchto volbách jde o dost. Na první pohled to vypadá, že evropské volby jsou nezajímavé, ale minimálně situace na Ukrajině ukazuje, že Rusko potřebuje pocítit silnou a jednotnou Evropu. My chceme reprezentovat hlavní proud evropské politiky a nesměřujeme k žádným extremistickým pólům jako například ODS. My se chceme podílet na budování Evropy a ne na jejím oslabování. Zrovna v tomto období, ve vztahu k ruské agresi vůči Ukrajině, je důležité, aby Evropa mluvila jednotným jazykem,“ dodal.

S kandidáty mohou lidé pohovořit i v tramvaji

Mezi kandidáty, kteří rozdávali lidem za zvuku hudby letáky, se objevil také Bořivoj Šarapatka (TOP 09). Upozornil na to, že středeční akce nebyla jediná, kdy si mohli voliči s kandidáty do europarlamentu popovídat. „V Olomouci bude jezdit i historická tramvaj. Už se nám osvědčila v minulých volbách. Také tam se mohou s námi voliči potkat a promluvit si,“ uvedl bývalý poslanec Šarapatka. Ke své kandidatuře do Evropského parlamentu pak řekl: „Z dráhy vysokoškolského profesora mám určité zkušenosti, které bych mohl nabídnout a případně zúročit.“  

Ještě před kontaktní kampaní absolvovali v Olomouci kandidáti do Evropského parlamentu setkání se starosty obcí kraje. „Všechny legislativní kroky se teprve rozbíhají,“ popsal starostům situaci ve sněmovně Polčák. „Mám dojem, že se koalice snaží negovat některé reformy, které jsme prováděli v minulém období, což nepovažuji za nejšťastnější. Myslím si, že minimálně několik kroků, ať je to reforma financování samospráv nebo i církevních vyrovnání, můžeme oprávněně hájit. Jejich pozitiva výrazně převažují nad tím, co tvrdí jejich kritici,“ upozornil. Řeč byla také o zavedení registru smluv. „Myslím si, že je vhodné, aby existoval prvek transparentnosti. Prosazoval to už Baťa. V tomto smyslu se nejedná o žádnou novinku. My jsme se v ústavně – právním výboru shodli na tom, že by bylo potřeba udělat výjimku pro některé obce a města,“ popsal Polčák. „Z registru budou vyjmuty ty obce, které dnes nemají dostatečný administrativní aparát. Nebude povinnost zveřejňování smluv pod hranici 50 tisíc korun a určitých typů smluv, které jsou zcela běžné. Máme připravený seznam smluv, které nebude nutno zveřejňovat. Samozřejmě, občan si o ně může požádat,“ dodal. Na setkání se starosty hovořil i Bořivoj Šarapatka, který prezentoval možnost čerpání dotací pro obce. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…