V řadách IS je prý na 5000 bojovníků z Ruska

17.06.2015 13:18

V řadách Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku válčí až pět tisíc ruských občanů. Uvedl to ruský policejní generál Andrej Novikov, který vede protiteroristické středisko postsovětského Společenství nezávislých států. Až dosud se počet bojovníků z Ruska mezi islamisty, hlavně Čečenců a dalších Kavkazanů, odhadoval mezi 800 až 1500.

V řadách IS je prý na 5000 bojovníků z Ruska
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Podle údajů tajných služeb v řadách IS válčí dvě tisícovky občanů s pasy Ruské federace, ale podle odhadů některých expertů se jejich počet blíží k pěti tisícovkám,“ řekl Novikov, který se s novináři setkal v rámci otevření sídla protiteroristického střediska SNS v Moskvě. V jeho databázích jsou také údaje o dalších 567 bojovnících IS z dalších zemí SNS kromě Ruska, z nichž 61 mezitím padlo v boji.

„Hrozba expanze Islámského státu se těsně přiblížila k jižním hranicím společenství,“ varoval Novikov s tím, že k potyčce s islamisty došlo na jižních hranicích středoasijského Turkmenistánu. Podle generála se situace ve společenství, sdružujícím většinu bývalých sovětských republik, může zkomplikovat vinou „přeskupování sil mezinárodního terorismu k vnějším hranicím SNS“, provázeným „snahou o ozbrojené akce v zemích sousedících se SNS“. Podle Novikova také zesílily snahy IS získat nové rekruty ze SNS.

Protiteroristické středisko hodlá na základě výslechů osob, které válčily v IS a vrátily se do vlasti, vypracovat dokumentární materiál o tom, jak jsou budoucí islamisté verbováni a jak putují na bojiště v Sýrii. Předpokládá, že to by alespoň část mládeže mohlo vést k vystřízlivění.

IS ovládá značnou část Iráku a Sýrie

Nedávno velký rozruch v ruských médií vzbudil příběh moskevské studentky, kterou úřady zadržely na turecko-syrské hranici při pokusu dostat se k islamistům. Podle listu Kommersant se nyní pátrá po další ruské studentce, která je nejspíše už v Turecku.

IS, který podle odhadů disponuje asi 30.000 ozbrojenci, v současnosti ovládá značnou část Iráku a Sýrie. Své „pobočky“ má i v Libyi, Jemenu a dalších zemích Blízkého východu a severní Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

22:52 „Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

„Řada církevních hodnostářů, věřících i novinářů stále hledá své dno,“ komentovala dění okolo křtu k…