V řiti: Elektřina dražší o 38 %, na jídlo radši nekoukejte

14.02.2022 10:02 | Ze sítí

Inflační spirála se rozjíždí. Český statistický úřad dnes vypustil bombu, spotřebitelské ceny vzrostly v lednu meziročně o 9,9 %. Podívejte se detailně, kde se nárůst cen projevil nejvíce.

V řiti: Elektřina dražší o 38 %, na jídlo radši nekoukejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Český statistický úřad ve svém pravidelném reportu informuje o vývoji inflace za leden 2022.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 4,4 %, což je největší nárůst od vzniku samostatné České republiky. Doslova vyletěly ceny energií, u elektřiny o 38,6 % a u zemního plynu o 31,3 %. O 9,9 % podražilo teplo a teplá voda. V oddílu potravin se velký nárůst týkal zejména vajec (12,9 %), brambor (8,3 %), ovoce (7,4 %) a pečiva (4,2 %). Víno zdražilo o 8,9 %, lihoviny o 7,3 % a pivo o 4,6 %.

Situace je ale ještě mnohem horší, pokud se podíváme na meziroční vývoj. Spotřebitelské ceny rostly divoce už v prosinci, tehdy meziročně o 6,6 %. Lednový nárůst 9,9 % je ale tím vůbec nejhorším od července 1998. „Největší vliv na výši lednového meziročního indexu měly ceny bydlení, pohonných hmot a potravin,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Velmi podražily energie, elektřina o 18,8 % a zemní plyn o 21,5 %. O 12 % podražilo teplo a teplá voda a o 15,7 % tuhá paliva.

Z potravin doslova vyletěly oleje a tuky (o 25,9 %), ve stejném období šlo výrazně nahoru také pečivo (o 9,4 %), výrobky ze sekce „mléko, sýry, vejce“ pak podražily o 7,2 %. V jednotlivých položkách nejvíce vyletělo polotučné trvanlivé mléko (+16 %), totožné změny doznala cena brambor a zdražení pocítili zákazníci výrazně i u cukru (+21,1 %).  Oblečení je také výrazně dražší, konkrétně o 17,4 %. Spotřebitelů se citelně dotkly také cenové změny v oblasti motorismu. Automobily podražily meziročně o 11,1 % a pohonné hmoty a oleje dokonce o 28,1 %. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 10,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…