VIDEO Francouzská historička znovu zvedne tlak všem odpůrcům komunismu: V Československu žádný teror nebyl. A podle mě to nebyla ani totalita

02.09.2017 12:25

Historička Muriel Blaive v minulých dnech rozvířila diskusi kvůli svému prohlášení, že díky výzkumu zjistila, že v druhé polovině padesátých let tehdejší poststalinská diktatura vedla debatu s obyvatelstvem a snažila se nevyvolat revoluci. Rozhovor s ní přinesl server Britské listy.

VIDEO Francouzská historička znovu zvedne tlak všem odpůrcům komunismu: V Československu žádný teror nebyl. A podle mě to nebyla ani totalita
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Podle Blaive zřejmě i proto nedošlo v Československu k žádné liberalizaci v roce 1956. „Ta ekonomická situace nebyla tak špatná, že by lidé cítili akutní potřebu vystoupit proti režimu,“ sdělila nyní Blaive serveru. Blaive chtějí dokonce za její výroky zažalovat pražští ideologové.

„V letech 1948-1953 byla ještě stále silná paměť války. Lidé jsou skutečně přesvědčení, že musí budovat něco nového,“ sdělila úvodem rozhovoru Blaive. „Většina národa dávala šanci socialistickému režimu. Skutečně bylo zapotřebí budovat tu zemi, protože samozřejmě byla také zničená. Ekonomická situace byla těžká. Jako úplně všude v Evropě lidé potřebovali, aby se ekonomika rozjela. Okupace Sovětského svazu tady vůbec nebyla,“ podotkla s tím, že tu sice byli sovětští poradci, což by nenazývala okupací.

Převzetí moci komunisty v únoru 1948 bylo podle ní zcela způsobeno domácím vlivem. „Byl to špatný manévr demokratů. Nikdo nepočítal s Janem Masarykem. Možná jeho psychický stav byl takový, že se strašně rozčiloval, že s ním nepočítali. Takový syndrom šaška.

Blaive následně uvedla, že studuje druhou část 50. let. „Vztah mezi vůdci a ovládáním byl mnohem komplexnější. Tvrdí se, že lidé žili v teroru, ale to tak nebylo,“ podotkla Blaive a zpochybnila i totalitu. „Nedá se říct, že všichni historici proti pojmu totalita protestují. Někteří říkají, že totalitarismus je platný pojem ve vztahu k událostem na začátku 50. let. Souhlasím s tím, že to byla spíše nepříjemná diktatura. Určitě to nebyla žádná sranda tady žít. Ale totalitarismus? Určitě to nebylo tak, že by lidé byli pasivní a nebyli schopní nějak jednat o těch podmínkách ovládání,“ řekla jasně Blaive.

„Lidé si hledali způsob, jak přežít. Přežití nebylo dané, to bylo těžké. A pak si také hledali co nejlepší cestu, aby mohli žít nejnormálněji jak se dalo,“ popsala život Blaive. „Když byl na ně tlak, aby dělali něco, tak třeba to museli dělat, ale třeba se snažili, aby neškodili ostatním... Nebo občas se někteří snažili škodit co nejvíc. Jsou to individuální případy,“ poznamenala.

„Každý režim, který je u moci, chce, aby mu lidi neoponovali. Pro každý režim je důležité, aby lidé byli spokojení. Protože pak se nebudou bouřit,“ zmínila Blaive. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…