VÍME PRVNÍ Brněnská nemocnice má nového IT náměstka. Stal se jím profesor Válek, poslanec TOP 09

26.05.2020 17:51

FN Brno má nového náměstka pro IT. Tím se stal profesor Vlastimil Válek, který je v brněnské nemocnici zároveň přednostou Kliniky radiologie a nukleární medicíny. Válek je také poslancem a místopředsedou TOP 09. Na pozici náměstka pro IT vystřídal Jaroslava Klíče.

VÍME PRVNÍ Brněnská nemocnice má nového IT náměstka. Stal se jím profesor Válek, poslanec TOP 09
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Vlastimil Válek nastoupil do fakultní nemocnice Brno v roce 1985 jako lékař-radiolog a do dnešního dne zde vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny a působí také na brněnské lékařské fakultě. Do politiky vstoupil v roce 2010, kdy se stal v městské části Brno-Líšeň zastupitelem za TOP 09. O dva roky později byl také jedním z jihomoravských zastupitelů a v roce 2017 vstoupil po Poslanecké sněmovny. V TOP 09 působí jako jeden z místopředsedů strany. 

Vedení fakultní brněnské nemocnice koncem minulého roku opustil ředitel Roman Kraus, který na svůj post po dvanácti letech rezignoval. Než na tuto pozici nastoupil současný ředitel, onkolog Jaroslav Štěrba, byla vedením pověřena náměstkyně pro organizační, právní věci a personalistiku Alena Tobiášová. A právě jejím „chráněncem“ byl podle našich informací odvolaný Jaroslav Klíč. 

K Romanu Krausovi ještě nutno podotknout, že ani po dvanácti letech v čele nemocnice nechce jít do ústraní a letos se chystá v barvách ODS kandidovat do Senátu. Jeho kandidatura zvedla ze židle hned několik jihomoravských odborníků, s nimiž měla redakce možnost hovořit. 

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí

Ale zpět k současnému dění v nemocnici.

„Náměstkem pro informatiku bude prof. Vlastimil Válek, který vystřídá Jaroslava Klíče. Jaroslav Klíč bude pokračovat ve své práci na vedoucí pracovní pozici v Centru informatiky v naší FN. Důvodem byla potřeba posílení celého úseku informačních technologií směrem k elektronizaci zdravotnictví a potřebě zlepšit komunikaci mezi zdravotnickými provozy a Centrem informatiky. Prof. Válek jako vynikající radiolog má dlouholetou zkušenost při aplikaci principů a metodik IT do klinické medicíny, stejně jako řešení interakcí mezi IT a klinickými pracovišti,“ potvrdil naší redakci tiskový mluvčí FN Brno Pavel Žára. 

Jaroslav Klíč byl hodně napojený na bývalého ředitele Krause a Vlastimila Černého. Na tuto pozici neměl dostatečné vzdělání a dá se říct, že byl nekompetentní. Podle mě nezvládl situaci s hackerským útokem, ani tři měsíce po útoku systém stále stoprocentně nejede. To bych řekl, že je jeho vina. On byl takový člověk experimentátor, hračička. Člověk na tak velkou funkci, jako je šéf IT celé obrovské nemocnice, určitě nebyl připraven,“ přiblížil situaci náš zdroj blízký brněnskému nemocničnímu prostředí. 

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

Ve FN Brno podle jeho slov spolupracoval s IT náměstkem VFN v Praze Vlastimilem Černým, který byl minulý týden z této funkce také odvolán, a to poté, co naše redakce přinesla v dubnu sérii materiálů o plánované investici za stovky milionů korun ve VFN v Praze. Šlo o nákup nemocničního informačního systému, který je srdcem každé podobné instituce. Během přípravy materiálu se v mnoha negativních náznacích začalo objevovat jméno právě IT náměstka Vlastimila Černého. 

Tento muž byl podle několika našich zdrojů odpovědný za přípravu projektu, přičemž největší záhadou bylo, že o výsledku tendru za zhruba čtvrt miliardy měl informovat již v listopadu roku 2019, kdy soutěž ještě nebyla ani vypsána. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…