VZP schválila zpětně odměnu bývalému řediteli. Dostane půl milionu

26.08.2013 19:51

Bývalý ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák obdrží půl milionu korun, které mu správní rada VZP přiznala zpětně jako odměnu manažera. Z čela pojišťovny odešel loni v listopadu po dlouhodobé kritice jeho působení. Na skutečnost upozornil server iDnes.cz.

VZP schválila zpětně odměnu bývalému řediteli. Dostane půl milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Správní rada Horákovi vyměřila přesně 508 922 korun. „Beru to z pohledu klasického pracovněprávního vztahu. Součástí manažerské smlouvy byla i nějaká výše odměny vázaná na kritéria, která schválila správní rada. Výše odměny vzešla z vyhodnocení plnění těchto kritérií," uvedl pro iDnes.cz předseda správní rady a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Odměna se týká období od ledna až do listopadu loňského roku.

Pro vyšší částku Horák nesplnil podmínky

Původní odhadovaná částka však byla ještě vyšší. Členové správní rady totiž mohli přiznat odměnu až ve výši 1,2 milionu, nakonec však pojišťovna zaplatí jen 41 procent z této částky. Horák prý totiž nesplnil všechny podmínky, na základě kterých se odměna vyplácí. "Splněny byly položky, které souvisí s komunikací s pojištěnci či obrazem pojišťovny. Naopak pan tehdejší ředitel nesplnil ekonomická kritéria odměny. To znamená, že pojišťovna skončila v minusovém hospodaření, a odměna za tuto část nebyla vyplacena," vysvětlil člen správní rady Jiří Rusnok (LIDEM).

Podle jednoho ze členů správní rady Jiřího Skalického (TOP 09) je výše částky přiměřená. "Pokud se na tu odměnu díváte podle definovaných kritérií, pak je vzhledem k objemu prostředků, které přes pojišťovnu tečou, akceptovatelná. Druhý úhel pohledu je ten, že na odměnu pan ředitel neměl nárok vůbec, ale to jsme rovnou žádná kritéria nastavovat nemuseli," poznamenal.

Působení Horáka ve vedení VZP bylo dlouhodobě kritizováno. Tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tvrdil, že pojišťovna nehospodaří dobře a chová se netransparentně, kvůli projektu IZP dokonce ministerstvo podalo trestní oznámení. Horákovo jméno také figuruje v telefonátech mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…