Václav Klaus o vládní krizi: Zeman si jenom škodí, ví to sám. Sobotka předvedl nejlepší tah své kariéry

12.05.2017 9:09

K současné vládní krizi a ke krokům Miloše Zemana se v exkluzivním rozhovoru pro server Echo24.cz vyjádřil exprezident Václav Klaus. Podle jeho slov bude Zeman svým postupem ve vládní krizi ztrácet politické body. Klaus zároveň také uvedl, že kroky ze strany premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou zatím nejlepším politickým tahem jeho dosavadní kariéry. Zároveň však míní, že ČSSD neměla nikdy vytvořit vládu s hnutím ANO. Současnou vládu tak hodnotí jako jednu z nejhorších – ať už kvůli absurdním byrokratickým opatřením, tak kvůli EET.

Václav Klaus o vládní krizi: Zeman si jenom škodí, ví to sám. Sobotka předvedl nejlepší tah své kariéry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Myslím, že to, co se u nás děje, je bezprecedentní. Je to jeden z dalších pokusů o totální rozvrat politických poměrů u nás. Nepodceňuji to a beru to nesmírně vážně, nikoliv jako politik, kterým nejsem, ale jako občan. Je to něco, čeho se bojím, a chtěl bych před tím všechny varovat,/ zmínil Klaus s tím, že jsme svědky politického zápasu. 

Dosud jsme podle něj žili v systému, kdy vládla jedna velká politická strana, ke které se přilíply další dvě malé. „Najednou jsme ale v situaci dvou velkých stran, ČSSD a ANO, a to je úplně něco jiného,“ řekl. On sám by podle svých slov nikdy nedovolil, aby byla vytvořena taková vláda, jako vznikla před čtyřmi lety.

„Tento střet je nezbytný, nevyhnutelný a prezident Zeman se nechal nalákat do tohoto střetu. Nemůže na tom vydělat, může si tím jenom uškodit, jenom tím ztrácí a věřím tomu, že si to dnes také uvědomuje. Nejsem investigativním novinářem, nezabývám se tím, zda tento odposlech je pravý, či podstrčený. Jsem zásadně proti nepolitickým stranám, jsem pro ideově jasně definované politické strany. A že Věci veřejné a ANO nejsou politickými stranami, to muselo být jasné všem,“ přirovnal hnutí ANO k Věcem veřejným Víta Bárty. 

Původní text ZDE.

„Chápu, že lidé jsou nespokojeni s politickými poměry, a já jsem s nimi nespokojený zásadně. Protestuji ale proti tomu, že tato vláda je nejlepší, jakou jsme tady za poslední dobu měli. Jsem přesvědčený, že jde naopak o nejhorší vládu, kterou jsme tady měli. Napáchala snad nejvíce škod ze všech vlád,“ řekl rázně Klaus. Podle něj je Česko nejslabším článkem visegrádské čtyřky. „Samozřejmě je tady absurdita s EET, obrovský nárůst byrokracie nebo zavádění inkluze ve školách. To, že se musí zakládat spolky, aby mohla na vesnici existovat hospoda, za to mohou Babišovy absurdní předpisy. To je úplně směšné. Nepopírám, že po sedmileté stagnaci došlo k jistému ekonomickému růstu, ale to nesouvisí s touto vládou,“ zmínil. 

Naše politické strany podle jeho slov strašlivě zeslábly. „A samozřejmě musím zmínit, že u nás chybí silná pravicová politická strana. Musím klást vinu ODS, jež svou roli, kterou hrát měla, nemá. ODS dostala touto dnešní situací neuvěřitelný dáreček, jaký dostává politická strana jednou za několik let, a to, že nestojí v čele a nebojuje, je strašlivá škoda. To by ale ti politici museli být přesvědčiví. Dostali jedinečnou šanci, aby je lidé poslouchali. A strašně mě mrzí, že toho nevyužili,“ řekl.

Závěrem se pak vyjádřil i k současným krokům premiéra Bohuslava Sobotky. „Sobotka předvedl mimořádně dobrý tah, nazval jsem to dlouhým odkopem od vlastní branky po několikaminutovém obléhání, přenesení hry na druhou stranu hřiště a donucení druhé strany k tomu, aby druhá strana jednala. Sobotka udělal velmi překvapivý tah a v momentu, kdy prezident Zeman naznačil, že nebude odvolána vláda, ale jen premiér, musel tedy udělat něco jiného. Já si myslím, že nebylo možné odvolat jen premiéra,“ uzavřel se slovy, že byla zásadní chyba dostat se do této situace. Nyní je však podle něj jedno, co se stane do voleb – důležité je jen minimalizovat chaos ve společnosti a co nejméně poškozovat reputaci republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…